Oma urapolkuni farmaseuttina - Farmaseutista on moneksi

Posted on March 30, 2021

Jenny-Juujarvi-Oriola-Farenta-henkilostopalvelut-400x400.jpg#asset:823


Varoitus, tämä teksti sisältää monia mutkia, käänteitä ja kommelluksia ja ennen kaikkea huikean matkan vuokrafarmaseuttina Oriolan Farenta-henkilöstöpalveluissa.

Opiskeluaikana Farenta-henkilöstöpalveluiden Kolmosten koulutusputkessa

Tutustuin Oriolan Farenta-henkilöstöpalveluihin kolmannen vuoden farmasianopiskelijoille suunnatussa aamiaistilaisuudessa loppuvuodesta 2017. Farenta nimenä oli tuttu jo opintojen alusta lähtien muun muassa opiskelijahaalarin pohkeessa komeilevan logon ansiosta. Aamiaisella tutustuimme muiden opiskelijoiden kanssa syvemmin Oriolan Farenta-henkilöstövuokrauspalveluihin ja muihin tarjolla oleviin työmahdollisuuksiin. Kiinnostuin monipuolisista uramahdollisuuksista ja hain mukaan lääkealan monipuolisimpaan työpaikkaan ja aloitin Kolmosten koulutusputki -ohjelmassa vuonna 2018.

Opiskelun ja pakollisen harjoittelun ohella osallistuin muiden Kolmosten koulutusputkeen valittujen kanssa myyntiin, asiakaspalveluun, apteekkiohjelmiin, tietosuojaan liittyviin koulutuksiin. Koulutuksessa tuli uutta sekä tuttua asiaa ja koin, että yksi suurimmista anneista oli istua samassa huoneessa samassa tilanteessa olevien tulevien farmaseuttien kanssa. Koulutus toi omalta osaltaan rauhaa ammattilaiseksi siirtymisessä ja vähensi jännitystä. Ilman koulutusta olisin kokenut hurjemmaksi siirtyä vuokratyöntekijäksi heti valmistuttuani.

Juhlahetki - ensimmäisen reseptin kirjoittaminen vuokrafarmaseuttina

Kesäkuun alussa 2019 tein ensimmäiseen työvuoron vuokrafarmaseuttina, ja kuittasin ensimmäisen reseptini omin kortein ja tunnuksin. Voin sanoa, että jännitti. Sanoin apteekille saapuessani ihan suoraan vakityöntekijöille, että minä kuulkaas sain Valvirasta luvat muutama päivä sitten ja kortinkin ihan vastikään, apua. Ja apua sainkin! Yhdessä odoteltiin rauhallisessa lauantaivuorossa, että kunhan tulisi ensimmäinen reseptiasiakas niin saisin kuitattua hänelle lääkkeen omilla tunnuksillani. Kun hetki vihdoin koitti, sain apua, tukea, ja onnittelut jälkikäteen. Melkein kaksi vuotta tämän jälkeen muistelen hetkeä lämmöllä, sillä sain kaiken tilanteessa kaipaamani tuen tuntemattomilta ihmisiltä. Huomasin, että apteekkityöntekijöiden välillä vallitsee ymmärrys erilaisia tilanteita kohtaan.. Apua ja tukea saa aina rehellisyydellä.

Joustava kesätyö Ahvenanmaalla, pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Seuraavan uuden tilanteen kohtasin lähtiessäni ensimmäiselle työkeikalle Ahvenanmaalle. Aikataulusyistä suosin usein laivareittiä Turusta Maarianhaminaan . Matkasin Helsingistä Turkuun bussilla tai junalla ja sieltä eteenpäin laivalla. Kyseisellä kerralla lähdin Helsingistä bussilla Turun satamaan ja bussimatkalla tohkeissani kertailin ruotsin sanastoa, söin eväitä ja otin päiväunet. Olin Turun satamassa aika lailla etuajassa, joten päätin käydä satamassa kahvilla. Kassalla iski shokki, järkytys ja paniikki, sillä huomasin ettei lompakossa, omalla paikallaan, ole pankkikorttia. Eli ainoaa maksuvälinettäni. Ja edessä on viiden tunnin laivamatka ja viikko Ahvenanmaalla. 24-vuotiaana aikuisena päädyin ainoaan mahdolliseen ratkaisuvaihtoehtoon eli soittamaan vanhemmilleni. Heidän avuillaan sain lopulta pankkikortin viritettyä puhelimeen; sain laivasta ruokaa ja taxfreestä karkkeja rauhoittamaan järkytystä, sain taksin satamasta, pääsin hotelliin ja seuraavana aamuna töihin. Opin kantapään kautta, että jopa innostuksen ja jännityksen keskellä kannattaa tarkistaa mitä pakkaa mukaan. Mukaan pakkaamaani passia ei tarvitse Suomen sisällä liikuttaessa, mutta pankkikortti tai muu maksuväline on hyvä olla matkassa.

Kesän ajan työskentelin vuokrafarmaseuttina pääkaupunkiseudulla, Ahvenanmaalla yhteensä neljän viikon ajan sekä viikon Tampereen seudulla. Saldoksi jäi kielitaitoa, arvokkaita kokemuksia, ensimmäinen kerta yksin lentokoneessa, monta ajokilometriä, osaamista eri apteekkiohjelmista, kokemusta eri apteekkien toimintatavoista, kokemusta erilaisista asiakkaista ja itseluottamusta omaan osaamiseen. Voisin jopa väittää, että monet kokemukset kasvattivat minusta osaavamman farmaseutin sekä pikkuisen rohkeamman ihmisen. Myös etukäteen huolta aiheuttanut työskentelyn ja kilpaurheilun sovittaminen yhteen järjestyi parhain päin, sillä toiveet treeneihin pääsystä otettiin aina hyvin vastaan. Kunhan muistin itse ilmoittaa aikataulustani määräaikaan mennessä.

Vakituiseksi apteekkiin ja kiinnostus opintoihin

Syksyllä 2019 siirryin yksityiseen apteekkiin vakituiseksi työntekijäksi. Harjoittelin annosjakelutehtäviä, kehitin osaamistani ja pohdin myös tulevaisuudensuunnitelmia. Kiinnostus jatkaa opiskelua farmaseutin tutkinnon jälkeen oli herännyt jo kutkuttavana ajatuksena opiskeluaikana, mutta opintojen suuntautuminen ei tuolloin ollut vielä selvää. Työpaikallani tarjoutui tilaisuus osallistua myynnin ammattitutkinnon koulutukseen oppisopimuksella, joten lähdin siihen mukaan. Innostuin koulutuksessa kovasti sosiaalisesta mediasta apteekkityössä, asiakastyytyväisyydestä ja asiakkaan näkökulman huomioimisesta apteekin toiminnassa. Erityisesti aloin miettiä, voisiko apteekissa piilevää arvokasta osaamista tuoda esille sosiaalisessa mediassa ja miten saataisiin mainonta ja kampanjat kohdennettua osuvasti niihin asioihin, joista asiakkaat kysyvät ja kaipaavat tietoa. Kun alkaa todella kuunnella asiakasta huomaa monia pieniä vinkkejä asiakkaiden tarpeista ja kokemuksista joko tuotteisiin tai apteekkiin liittyen.

Aloin elätellä unelmaa, että voisin työskennellä apteekissa asiakkaiden parissa, ja samalla tehdä markkinointia hyödyntäen apteekkikokemustani.. Saisin tuoda luovempaa puoltani esille apteekin sosiaalisessa mediassa sisältöä tuottaen. Kovan googlailun jälkeen hain tradenomiopintoihin Liiketoiminnan palveluratkaisut ja kielet -ohjelmaan Haaga-Heliaan, johon sain opiskelupaikan tammikuussa 2021.

Paluu Oriolan Farenta-henkilöstöpalveluihin vuokrafarmaseutiksi sekä myynti- ja sometiimin jäseneksi

Opiskeluiden alettua palasin takaisin vuokrafarmaseutiksi. Yhteistyö Oriolan Farenta-henkilöstöpalveluiden kanssa käynnistyi päivittämällä ansioluetteloni Farentaverkon CV-pankkiin, sillä edellinen CV:ni oli vuodelta 2018.. Uutta osaamista ja kokemusta oli kertynyt apteekkityössä ja uudet opiskelut olivat alkamassa. Ajattelin laittaa hakemukseen rehellisesti mistä olen kiinnostunut, mitä tykkään tehdä, mistä asioista nautin työssä ja mitä haluaisin tehdä enemmän. Pian tämän jälkeen sain sähköpostia ja kutsun haastatteluun. Haastattelussa keskusteltiin asioista, joita haluaisin tehdä tulevaisuudessa, alkavista opinnoista ja työkokemuksesta. Yllätyksekseni minulle tarjoutui mahdollisuus työskennellä apteekkityön lisäksi sometiimissä ja myyntitiimissä. Työnkuva oli juuri sellainen, jota olin toivonut. Sopivan joustava opiskelun ohelle, mutta kuitenkin monipuolinen ja vie minua ammatillisesti eteenpäin toivomaani suuntaan. Päädyin ottamaan työpaikan vastaan ja tällä hetkellä työnkuvaani kuuluu apteekkivuorojen lisäksi töitä myynti- ja sometiimissä. Erityisesti olen innostunut työssä siitä, miten minua on pyydetty mukaan erilaisiin projekteihin ja annettu tilaa omalle äänelle. Saan tehdä uusia ja mielenkiintoisia asioita, tuoda esiin omia ajatuksia ja kuitenkin nähdä asiakkaita apteekissa ja olla heille avuksi.

Se mitä toivoisin, että tarinastani jää mieleen, on omien haaveiden ja kiinnostuksen kohteiden esiintuominen. Voi tuntua kummalliselta sanoa ääneen, etenkin vasta vähän aikaa ammatissa toimineena, miten toivoisi voivansa edetä ja mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Kuitenkin oman osaamisen miettiminen, haaveiden pyörittely ja unelmointi on omalla kohdalla avannut hienon mahdollisuuden. Mietin kovasti, onko kummallista haluta yhdistää farmaseutin työ ja kaupallinen koulutus, saati toivoa työskentelyä molemmissa työtehtävissä samanaikaisesti, mutta vielä en ole näiden toiveiden esille tuomista katunut hetkeäkään.

Miksi minä liputan tämän urapolun puolesta? 🏁

1.Vaihtoehtoja tavallisen apteekkityön ohelle
2.Mahdollisuus sopia työajoista ja -määrästä
3.Voit itse vaikuttaa työtehtäviin kertomalla rehellisesti kiinnostuksen kohteistasi
4.Voi tehdä töitä sekä etänä että paikan päällä
5.Mahdollisuus oppia uutta ja jakaa ideoita 🧡

Jenny Juujärvi, farmaseutti, Oriolan Farenta-henkilöstöpalvelut

Hae töihin

Hae töihin lääkealan huippuporukkaan!

Oriolan Farenta-henkilöstöpalvelujen tiimi etsii aktiivisesti työntekijöitä apteekkien ja lääkeyritysten tarpeisiin. Täyttämällä apteekkityön hakulomakkeen tai päivittämällä tietosi lääkealan osaajien CV-pankkiimme varmistat, että kiinnostavat työmahdollisuudet löytävät oikean tekijän.

Hae apteekkityöhön
Lisää CV