Uutiset


Kutsu tilaisuuteen Lääkealan monipuolisimmat urapolut 22.12.2017

Kutsu tilaisuuteen Lääkealan monipuolisimmat urapolut

Farentan ja Oriolan yhteistyön tuloksena syntyi ainutlaatuinen ja markkinoiden paras palveluvalikoima terveydenhuollon toimijoille kliinisestä tutkimuksesta kuluttajien palveluun. Alan työntekijöille yhteistyö tarjoaa lääkealan monipuolisimmat urapolut apteekeissa, lääketeollisuudessa ja lääkejakelussa unohtamatta Oriolan Kronans Apotek -ketjun tarjoamaa mahdollisuutta työskennellä farmaseutin tehtävissä Ruotsin apteekkikentällä.

Tervetuloa iltatilaisuuteemme keskiviikkona 31.1.2018 kuulemaan lisää! Katso tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautumisohjeet tästä.

Regulatory Life Cycle Management -osastolla on tehty seuraavat nimitykset 1.1.2018 alkaen: 20.12.2017

Regulatory Life Cycle Management -osastolla on tehty seuraavat nimitykset 1.1.2018 alkaen:

Terhi Taveras Senior Lääketurva-asiantuntijaksi

Lääketurva- ja lääkeinformaatiotiimin pitkäaikainen työntekijä Terhi Taveras (Prov.) on nimitetty Senior Lääketurva-asiantuntijaksi. Terhi on ollut Farentan palveluksessa pian 13 vuotta; vv. 2005-2009 ensin apteekkifarmasistina ja vuodesta 2011 lääketeollisuuden tehtävissä. Terhi valittiin aikanaan vuonna 2009 lääketeollisuuden ensimmäiseen koulutusputkeen. Vuosien saatossa Terhi on päässyt kehittymään todelliseksi lääketeollisuuden moniosaajaksi. Senior-tason lääketurvaosaamisen lisäksi Terhillä on erittäin vahva ja monipuolinen osaaminen sekä lääkeinformaatio- että laadunvarmistustehtävistä. Terhin upea urapolku on luettavissa Farentan verkkosivuilta.

Laura Karvonen Senior Myyntilupa-asiantuntijaksi

Myyntilupatiimin työntekijä Laura Karvonen (Prov.) on nimitetty Senior Myyntilupa-asiantuntijaksi. Lauralla on kokemusta myyntilupatöistä jo vuodesta 2008 lähtien jolloin hän työskenteli myyntilupa-asiantuntijana Orionilla. Farentalle Laura on tullut vuonna 2011. Farentalla Laura on työskennellyt asiantuntijana useassa Farentan asiakasyrityksessä ja saanut aina loistavaa palautetta asiakkailtamme. Lisäksi Laura on laillistettu ravitsemusterapeutti ja hänellä on vahva osaaminen ravintolisävalmisteiden rekisteröinnistä.

Christina Church Myyntilupa-asiantuntijaksi

Myyntilupatiimin työntekijä Christina Church (FM, Farm.) on nimitetty Myyntilupa-asiantuntijaksi. Christina on aloittanut Farentalla apteekkifarmasistina vuonna 2010 ja myyntilupaosaston koulutusputkeen hänet valittiin vuonna 2012. Christina on aina innolla lähtenyt mukaan uusiin haasteisiin ja näin päässyt kehittymään asiantuntijaksi. Christina onkin työskennellyt lukuisissa Farentan asiakasyrityksissä ensin assistenttina ja kokemuksen karttuessa asiantuntijana.

Lämpimät onnittelut Terhi, Laura ja Christina!

Tutkimusapteekit kokoavat tietoa diabeetikkojen hoidossa tapahtuvista muutoksista 12.12.2017

Tutkimusapteekit kokoavat tietoa diabeetikkojen hoidossa tapahtuvista muutoksista

Teksti: Outi Koskela, FT, proviisori, tutkimuspäällikkö, Farenta

Farenta tekee yhteistyössä suomalaisten apteekkien, Itä-Suomen yliopiston ja HUS:n endokrinologian poliklinikan kanssa tutkimusta, joka kartoittaa, kuinka vuoden 2017 alussa voimaan tulleet muutokset diabeteslääkkeiden Kela-korvauksissa ovat vaikuttaneet tyypin 2 diabeetikkojen (DM2) lääkehoitoon ja terveydentilaan.

Tutkimus tuo esiin arkielämän vaikuttavuustietoa suoraan diabeetikoilta. Tutkimuksen lähtötasoaineisto, joka sisälsi lähes tuhannen potilaan vastaukset, kerättiin Farentan kanssa tutkimusyhteistyötä tekevissä apteekeissa marras-joulukuussa 2016 juuri ennen korvausmuutosten voimaan tuloa. Vuoden mittaisessa seurantajaksossa kartoitetaan korvausmuutosten vaikutuksia DM2-potilaiden lääkityksiin, hoitotuloksiin sekä syihin mahdollisten muutosten takana.

Seurantakyselyjen avulla saadaan myös tietoa lääkkeiden hankkimiseen liittyvästä taloudellisesta taakasta ja sen mahdollisista muutoksista. Ensimmäisen kuuden kuukauden seurantakyselyn yli 600 vastaajan aineisto on kuluneen syksyn aikana tuonut esiin ensimmäisiä viitteitä diabeetikkojen hoidossa tapahtuneista muutoksista. Lisätietoa tutkimuksesta saadaan alkuvuodesta 2018, kun 12 kuukauden seurannan tulokset valmistuvat.

Kuuden kuukauden seurannan tuloksista kävi ilmi, että muutoksia lääkityksessä oli alkuvuoden aikana tapahtunut yli kolmasosalla vastaajista. Lähtötasokyselyn aikaan suuri osa (75 prosenttia) vastaajista oli käyttänyt silloista diabeteslääkitystään yli vuoden ajan. Pääosa seurantajaksolla tapahtuneista lääkkeen lopetuksista kohdistui DPP-4 ja SGLT-2 inhibiittoreihin, inkretiinimimeetteihin ja oraalisiin yhdistelmälääkkeisiin.

Yli puolet näiden lääkkeiden lopettajista ei aloittanut mitään muuta lääkettä lopetetun lääkkeen tilalle. Joka viides ei-insuliinilääkkeen käytön lopettanut vastaaja ilmoitti, että oli lopettanut hoidon omin päin keskustelematta asiasta lääkärin kanssa. Useiden ei-insuliini diabeteslääkkeiden yhdistelmää (vähintään kolmen lääkkeen yhdistelmä) käyttäneiden potilaiden osuus väheni puoleen. Suurin osa insuliinihoidon aloittaneista potilaista ilmoitti aloituksen syyksi taloudelliset syyt.

Lisätietoja tutkimuksen tuloksista saatavissa Farentan tutkimustiimiltä: info@farenta.fi

 

Farentan Antti Katajasta Farmasialiiton hallituksen uusi puheenjohtaja 27.11.2017

Farentan Antti Katajasta Farmasialiiton hallituksen uusi puheenjohtaja

Suomen Farmasialiiton edustajisto on valinnut hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Farentan Antti Katajan. Tehtävä on nelivuotinen ja Kataja aloittaa uudessa toimessaan 1.1.2018.

Antti on koulutukseltaan proviisori ja toksikologi ja toimii tällä hetkellä lääkeyrityksille suunnatuissa asiantuntijapalveluissa Market Access -spesialistina. Hän aloitti työskentelyn Farentalla vuonna 2007 apteekkipuolen keikkalaisena proviisoriopintojensa ohella. Antin mielenkiintoinen uratarina on julkaistu aiemmin Farentan sivuilla.   

”Tällä hetkellä farmasian alalla on meneillään kaksi suurta teemaa: sote ja apteekkialan kehitys. Minusta ne liittyvät kiinteästi toisiinsa, sillä lääkkeet ovat osa hoitokokonaisuutta ja lääkehuoltoa on tarkasteltava osana sote-palveluita. Farmasialiitto on tehnyt hyvää vaikuttamistyötä molemmilla saroilla, ja sitä työtä on nyt myös jatkettava”, kertoo Antti uuden tehtävänsä painopisteistä Farmasialiiton tiedotteessa.

Toivotamme Antille onnea nimityksen johdosta ja menestystä uusiin tehtäviin farmasia-alan näköalapaikalla!

Farmasian Päivien arvonnan voittaja 23.11.2017

Farmasian Päivien arvonnan voittaja

Lämmin kiitos kaikille Farmasian Päivien osastovieraillemme! Oli ilo tavata teitä! Farentan arvontaan osallistui lähes 1400 messuvierasta. Arvoimme kaikkien osallistujien kesken 300 euron arvoisen elämyslahjakortin, jonka voitti Vera Helsingistä! Onnittelemme Veraa lämpimästi voitosta ja toivotamme ikimuistoisia hetkiä valitsemasi elämyksen parissa!

Olemme kontaktoineet voittajan henkilökohtaisesti.

Farmasian opiskelija Sanna Artesin ajatuksia Lääketeollisuus tutuksi -illasta 21.11.2017

Farmasian opiskelija Sanna Artesin ajatuksia Lääketeollisuus tutuksi -illasta

Järjestimme lokakuussa farmasian alan opiskelijoille Lääketeollisuus tutuksi kiertueen. Tavoitimme kiertueella yhteensä noin 250 opiskelijaa Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa. Kolmannen vuoden farmaseutti- ja proviisoriopiskelija Sanna Artes osallistui Helsingin iltaamme ja kertoo tilaisuudesta opiskelijan näkökulmasta alla olevassa kirjoituksessaan. Kiitos Sannalle mukavasta jutusta ja osallistumisesta tilaisuuteemme!

Lääketeollisuus tutuksi -kiertue Helsingissä
Teksti: Sanna Artes, Kolmannen vuoden farmaseutti- ja proviisoriopiskelija, YFK

"Iltapäivällä saimme huonoja uutisia: Käärmeenpesän tiskikone oli mennyt rikki. Putkimies ei voinut tehdä asialle mitään. Näiden uutisten päälle kahmaisin kouraani läjän lasin siruja  - pitkä oma tarinansa – mutta siten lähtökohdat sadan ihmisen koulutusillalle eivät olleet aivan optimaaliset. Hyppäsin kuitenkin auton rattiin, ja ajoimme teemailtavastaavan kanssa Lidliin ostamaan virvokkeita illaksi. Odotuksemme olivat jo korkeat. Vähän hirvitti, mahtavatko suurin piirtein kaikki ilmoittautuneet saapua paikalle. Vasta vuorokautta aiemmin olimme yhdessä Kuopion Fortiksen ja Turun Ex Temporen kanssa rantautuneet vuosittaiselta farmasian opiskelijoiden risteilyltä.

Ennen tilaisuuden alkua tunnelma alkoi nousta jälleen. Ilahduin nähdessäni, että porukkaa oli saapunut farmaseuttivaiheen jokaiselta vuosikurssilta. Olen ollut Farentan Lääketeollisuus Tutuksi -illassa joka vuosi. Tappivuonna työpaikat lääketeollisuudessa tuntuivat lähinnä ajatukselta, hyvin kaukaiselta sellaiselta. Kiinnostusta ja innostusta löytyi oikeastaan kaikkeen mahdolliseen, eivätkä alan kaikki vaihtoehdot edes olleet tiedossamme. Toisena vuonna taisin vain huseerata keittiössä. Nyt kolmannen vuoden opiskelijana tulevaisuus on oikeasti käsissämme. Noin puolen vuoden kuluttua ystäväni ja minä olemme laillistettuja farmaseutteja. Nuorina sellaisina olemme tietty naiiveja ja olemme hyviä viljelemään kliseitä; kaikki on mahdollista ja sitä rataa. Vaikka itse jatkan vielä proviisorin opinnoissa yliopistolla, sen oman uran rakentaminen voi jo alkaa.

Halusin ehdottomasti kuulla tämän vuoden luento-osuuden, sillä Farentalla on ollut merkittäviä uudistuksia viime aikoina. Sitä myötä työpaikkoja ja uramahdollisuuksiakin on tullut runsaasti enemmän. Vaikka Oriola ei ole tänä syksynä esiintynyt julkisuudessa erityisen positiivisessa valossa, on kortilla myös valoisa kääntöpuoli: kriisi on jo työllistänyt monia opiskelijoitamme. Yliopisto on toki opettanut, että farmasian ammattilaisille on työpaikkoja lääketeollisuuden saralla, mutta konkreettisuudesta on jääty kauas. Mitä ne lääketeollisuuden työpaikat sitten ovat? Mitä ne ihmiset tekevät tavallisena maanantai-aamun työpäivänään?

Lääketeollisuus Tutuksi toi paikalle viisi asiantuntijaa Farentalta. Illan avasi juhlavasti itse toimitusjohtaja Mikko Veräjänkorvan tervetuliaissanat. Meidän tämän hetken opiskelijoiden silmissä Farenta on todella iso ja vaikutusvaltainen tekijä alalla. Sekin on kuitenkin lähtenyt pienestä ja kasvanut nykyisiin mittoihinsa vain tämän vuosituhannen aikana. Ehkäpä ”kaikki on mahdollista” ei olekaan pelkkä kliseinen fraasi. Sitten saimme kuulla erilaisissa tehtävissä työskentelevien farentalaisten työpäivistä, tehtävistä sekä koulutus- ja työhistoriasta. Teollisuus yllätti monipuolisilla mahdollisuuksillaan! Farentalla voi työskennellä mielenkiintoisissa tehtävissä esimerkiksi lääkeinformaation, myyntilupien, Market Access, myynninedistämisen sekä kliinisten tutkimusten parissa.

Työtään esittelevät henkilöt olivat paitsi tehtäviltään, myös persoonallisuudeltaan erilaisia. Työ muokkaa tekijäänsä ja toisin päin. Monien mielessä stereotyyppinen lääketeollisuuden rautainen ammattilainen saattaa olla piinkova bisnesmies tai -nainen liituraitapuvussa ja salkuissa puhumassa pelkkää tilasto- ja faktatietoa. Farentan teemaillan perusteella olen kuitenkin yhtäkkiä varma, että kuka vain kurssikavereistani voi luoda uran lääketeollisuudessa. Miten lääkkeitä tehdään – jopa se, mitä lääkkeitä tehdään – on oikeastaan meidän käsissämme. Me naiivit keltanokat olemme alan tulevaisuus. Puheosuuden loputtua nälkäisimmät kuuntelijat hyppäsivät välittömästi nauttimaan pastasta. Toiset nappasivat käsiinsä jonkun asiantuntijoista ja kävivät heti kyselemään työmahdollisuuksia.

Teemaillat, kuten niitä meillä farmasiakunnalla kutsutaan, ovat yleensäkin tunnettuja hyödyllisen oman alan informaation sekä hyvän ruoan ja seuran yhdistelmä. Farenta tarjosi meille parissa tunnissa kattavan paketin konkreettisia asioita teollisuuspuolen työtehtävistä. Juuri sitä opiskelijamme kaipaavat alamme vaikuttajilta, sillä teoriaa meille tulee yliopiston puolesta aivan riittävästi. Käsi jäi viikoksi pakettiin ja astiat saimme tiskata käsin, mutta plussan puolelle jäätiin ehdottomasti. Kaiken kaikkiaan tämä viittä vaille (no, lopputyötä vaille) farmaseutti kiittää Farentaa loistavasta tapahtumasta! Toivottavasti tulette myös ensi vuonna."


Tunnelmia Helsingin tilaisuudesta.

Farenta mukana Farmasian Päivillä 15.11.2017

Farenta mukana Farmasian Päivillä

Farenta osallistuu tuttuun tapaan lääkealan vuoden suurimpaan koulutustapahtumaan Farmasian Päiville 17.-18.11.2017. Löydät Farentan tänä vuonna yhteiseltä osastolta Oriolan ja PharmaServicen kanssa (osasto 1a13).

Pääset tapaamaan osastollamme mm. Farentan rekrytointipäällikköä Liisa Haapakoskea, joka kertoo sinulle lääkealan monipuolisimmista urapoluistamme. Olet myös lämpimästi tervetullut osallistumaan arvontaamme, jossa jokainen osallistuja saa pikapalkinnon ja pääpalkintona arvotaan 300 € elämyslahjakortti!

Jos olet paikalla perjantaina 17.11.2017, tule kuulemaan näyttelyhallin ohjelmalavalle klo 14.40-15.00 Outi Koskelan esitys aiheesta Potilaiden kokemukset diabeteslääkkeiden korvaustason alentamisesta. Esitys pohjautuu Tutkimusapteekkien ja Farentan yhteistyönä keräämään tutkimusaineistoon, joka valottaa miten korvausmuutokset ovat vaikuttaneet diabeetikoiden arkielämän lääkkeenkäyttökokemuksiin. Outi kertoo esityksessään myös, mikä apteekki valitaan tänä vuonna Vuoden tutkimusapteekiksi.

Nähdään Farmasian Päivillä!

Lääketeollisuus tutuksi -kiertue 31.10.2017

Lääketeollisuus tutuksi -kiertue

Järjestimme lokakuussa farmasian alan opiskelijoille Lääketeollisuus tutuksi -kiertueen. Tavoitimme kiertueella yhteensä noin 250 opiskelijaa Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa. Vastaanotto oli lämmin ja kuulijat olivat kiinnostuneita Oriolan tarjoamista työmahdollisuuksista. Tilaisuudet alkoivat Farentan toimitusjohtaja Mikko Veräjänkorvan esityksellä Farentan kehityksestä ja matkasta osaksi Oriolaa. Tämän jälkeen Veräjänkorva esitteli Oriolan liiketoiminnan pääpiirteet ja lääketeollisuuden asiantuntijapalvelut.
- Toin esityksessä myös esille asiantuntijapalveluiden työllistävän vaikutuksen: Farentalla on työskennellyt viiden vuoden aikana yli 800 työntekijää erilaisissa lääkealan työtehtävissä, Veräjänkorva kertoo.

Lääkealan monipuolisimmat urapolut

Kolmen kaupungin esitykset erosivat vain hieman toisistaan. Esityksissä syvennyttiin lääke- ja potilasturva-, MedInfo-, Market Access-, vastuunalainen johtaja-, laatu-, Real World Data- ja myynninedistämispalveluihin sekä kliinisiin lääketutkimuksiin. Esiintyjäkaarti koostui Farentan kokeneista asiantuntijoista kultakin palvelualueelta: Sofia Pihlaja, Saara Huoponen, Hely Puonti, Maiju Javanainen, Jarno Ruotsalainen, Heli Kuukka, Maiju Saukkonen, Jere Leskinen ja Kaisa Rämä.
- Olen itse päässyt työskentelemään Farentalla sekä apteekeissa että lääketeollisuuden tehtävissä. Oli mukavaa päästä kertomaan mahdollisuuksistamme myös muille, kertoo Market Access tiimissämme työskentelevä Saara Huoponen.

Selvitimme ennen esitysten alkua opiskelijoiden näkemyksiä Oriolasta. Pyysimme heitä kuvailemaan kolmella sanalla yritystä. Toiminnanohjausjärjestelmän haasteiden lisäksi opiskelijat mielsivät tilaisuuksien alussa Oriolan vahvasti suomalaiseksi lääketukuksi.
- Uskon tilaisuuksiin osallistuneiden opiskelijoiden näkemyksen Oriolasta muuttuneen esitystemme jälkeen. Yhdessä Farenta ja Oriola tarjoavat lääkealan ammattilaisille Suomen monipuolisimmat urapolut, mistä olemme erittäin onnellisia ja ylpeitä, toteaa Veräjänkorva.


Mikko Veräjänkorva sai hymyn opiskelijoiden huulille Kuopion tilaisuudessa
kysymällä heiltä: ”Ketkä haluaisivat meille töihin - kädet ylös?” Kuvassa
etualalla farentalaiset Maiju Saukkonen ja Jere Leskinen.

Iida Svärd henkilöstöpäälliköksi apteekkien asiantuntijapalveluihin 27.10.2017

Iida Svärd henkilöstöpäälliköksi apteekkien asiantuntijapalveluihin

Proviisori Iida Svärd on nimitetty apteekkien asiantuntijapalveluiden henkilöstöpäälliköksi 1.9.2017. Iida toimii apteekkityöntekijöidemme esimiehenä ja vastaa apteekkityöntekijöiden henkilöstöhallinnasta ja koulutusasioista.

Iida on työskennellyt Farentalla vuodesta 2015 lähtien henkilöstökoordinaattorina sekä farmaseutin tehtävissä asiakasapteekeissamme. Farenta on Iidalle tuttu työnantaja kuitenkin jo pidemmältä ajalta, sillä Iida työskenteli Farentalla ensimmäisen kerran vuonna 2006 kesätyöntekijänä apteekkifarmaseutin tehtävissä. Iida jatkoi työskentelyä Farentalla proviisoriopintojensa ohella vuoteen 2008 asti, jonka jälkeen hän toimi apteekkiproviisorina aina Farentalle paluuseensa saakka.

Kiitämme Iidaa lämpimästi tähänastisesta yhteistyöstä kanssamme ja odotamme innolla jatkoa!

Iidan yhteystiedot:
puh. 010 3252 054
iida.svard@farenta.fi

Palvelevan apteekin puolesta 30.6.2017

Palvelevan apteekin puolesta

Farenta aloittaa yhteistyön Turkuun perustettavan Runosmäen apteekin kanssa.

***

PALVELEVAN APTEEKIN PUOLESTA

Lenita Jokinen avaa Turun 21. apteekin Runosmäkeen syyskuun alussa. Samalla hänestä tulee Suomen nuorin apteekkari.

Runosmäen liikekeskukseen avattavan apteekin tiloissa on keskeneräistä. Kalusteet ovat paikoillaan, mutta lääkevarastoa tai ulkoteippauksia liiketilassa ei vielä ole. Silti valmistelutöissä häärivän Lenita Jokisen ikkunoihin koputellaan tuon tuosta.

- Ihmiset tulevat spontaanisti tervehtimään ja toivottamaan tervetulleeksi Runosmäkeen. Tuntuu, että apteekin avaamista todella odotetaan, Jokinen kertoo.

Runosmäki on Turun suurin kaupunginosa. Sen uusi lähiapteekki avaa ovensa syyskuun ensimmäinen päivä.

Suomen nuorin apteekkari

Lenita Jokisen virallinen nimike on tällä hetkellä apteekkiluvan saanut proviisori. Hän on opintovapaalla ja viimeistelee Helsingin yliopistoon väitöskirjatyötä, joka käsittelee apteekkien palvelutuotantoa muuttuvassa yhteiskunnassa. Uuden apteekin avaamisen myötä Jokisesta tulee 38-vuotiaana Suomen nuorin apteekkari.

- Vaikka olen tehnyt koko proviisorinurani samassa apteekissa, mahtuu mukaan toki monenlaisia vivahteita, Jokinen sanoo.

Farmasian lisensiaatin tutkinnon lisäksi Jokinen on suorittanut yritysjohtamisen ja yrittäjän ammattitutkinnot sekä apteekkifarmasian erikoistumisopinnot proviisoreille. Osa proviisorin työstä on ollut apteekinhoitajana. Tuleva apteekkari on myös kokenut yhdistysaktiivi, joka toimi pitkään alueellisen proviisoriseuran hallituksessa ja on luennoinut muun muassa Farmasian päivillä ja alan oppilaitoksissa.

Toisinkin voi tehdä

Valtaosa aloittavista apteekkareista ostaa toimivan apteekin ja ryhtyy yrittäjäksi yrityskaupan kautta. Lenita Jokinen perustaa täysin uuden apteekin. Se on Suomessa hyvin harvinaista. Se myös tarkoittaa, että kaikki hankinnat on tehtävä itse ja sopimukset neuvoteltava tyhjältä pöydältä. Uuden apteekin perustaminen on käynyt täydestä työstä.

- Ehkä työläämpää kuin osasin kuvitellakaan, Jokinen myöntää. Matkan varrella moni kollega on antanut positiivista palautetta rohkeista valinnoista, joita olen tehnyt.

Apteekin työntekijöiden rekrytointi on juuri käynnistynyt. Runosmäkeen haetaan kahta vakituista farmaseuttia. Työantaja ei kuitenkaan ole Lenita Jokinen, vaan henkilöstöpalveluyritys Farenta. Jokisen mukaan kumppanin kautta toimiminen minimoi riskejä, sillä yrittäjän ei tarvitse huolehtia esimerkiksi vuosi- tai sairauslomista tai muustakaan mitoituksesta.

- Sopivan työntekijämäärän säätäminen aloittavassa apteekissa on melko hankalaa. Osaavia tekijöitä pitää olla tarpeeksi, muttei kuitenkaan liikaa. Kun olin aikani säätänyt työvuorohahmotelmien kanssa, tämän vaihtoehdon vaivattomuus alkoi todella kiinnostaa.

Lenita Jokinen aikoo itse osallistua tulevien työntekijöiden valintaan. Esihaastattelujen jälkeen hän pääsee tapaamaan kandidaatteja ja valitsemaan sopivaa tiimiä. Paitsi apteekkarille itselleen, myös farmaseuteille uudessa apteekissa työskentely on mahdollisuus tehdä asiat toisin.

- Pääsemme tiiminä kehittämään jotain täysin uutta, eikä toiminta ole sidottua mihinkään vanhaan. Ehkä farmaseuteilta löytyy jo valmiiksi erikoisosaamista, jota voimme hyödyntää apteekin palveluissa, Jokinen visioi.

Hyvän palvelun lähiapteekki

Väitöskirjassaan Lenita Jokinen tutkii sitä, millaisiksi apteekkien palvelut ja rooli muodostuvat suuren muutoksen keskellä olevassa suomalaisessa terveydenhuollossa. Tutkija itse toivoo, että apteekit pysyvät uudistuvan terveydenhuollon keskelläkin ammattitaitoista neuvontaa ja palvelua antavina lähipalvelupisteinä. Sellaisina, joiden palvelua suomalaiset kerta toisensa jälkeen tutkimuksissa kehuvat. Kilpailuun päivittäistavarakaupan kanssa ei pidä Jokisen mukaan lähteä, sillä se ei vie apteekkeja oikeaan suuntaan.

- Apteekeissa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Meillä on osaamista toimia matalan kynnyksen paikkana, josta saa nopeasti apua arjen pieniin vaivoihin. Liputan vahvasti palveluperusteisen ja terveydenhuollon kokonaisuuteen nivoutuvan apteekkitoiminnan puolesta.

Jo nyt moni apteekki tekee lääkehoidon kokonaisarviointia päällekkäisten ja epäyhteensopivien lääkitysten karsimiseksi. Muitakin uusia palvelumuotoja on kehitetty, mutta toistaiseksi vain harva niistä on tuotteistettu valtakunnallisesti. Jokinen toivookin, että apteekkiala pystyisi yhteistyössä tekemään uusia palvelumuotoja tunnetuiksi. Runosmäkeen Jokinen haluaa rakentaa uudenaikaisen apteekin, joka tarjoaa asiantuntevaa neuvontaa ja tekee ratkaisuja paikallisia asukkaita kuunnellen.

- Asiakas voi hyvin poiketa apteekkiin kysymään neuvoa vaikkapa iho-ongelmiin. Meidän asiantuntemusta on osata tarjota apua apteekista tai ohjata asiakas eteenpäin lääkärin vastaanotolle. Lääkkeet kuljetamme tarvittaessa kotiin asti, Jokinen lupaa.

Paluu juurille

Liiketilan ja väitöskirjan viimeistelyn lisäksi Jokisen pitää kesän aikana hoitaa vielä yksi projekti maaliin. Perheen nykyinen asunto Tampereella on menossa myyntiin ja muutto Varsinais-Suomeen edessä heinäkuussa. Oma apteekki, uusi koti ja mukavasti järjestyneet päiväkoti- ja kouluasiat ovat saaneet koko perheen odottamaan tulevaa syksyä innolla.

- Turku on minulle tuttu paikka, puoliso on täältä kotoisin ja täällä on puolet sukua ja tukiverkkoja. Koen, että palaamme juurille.


Alan kehittyminen piilee siinä, että uskalletaan kokeilla uusia toimintatapoja,
sanoo tuleva Runosmäen apteekin apteekkari Lenita Jokinen.
Kuva Vesa-Matti Väärä

Jenni Repo väitteli Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella 27.6.2017

Jenni Repo väitteli Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella

Market Access -palveluidemme asiantuntijatehtävissä työskentelevä proviisori Jenni Repo väitteli 16.6.2017 Itä-Suomen yliopistossa farmasian laitoksella. Jennin väitöstutkimuksessa tutkittiin istukan roolia kemikaalien sikiötoksisuudessa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin istukkaperfuusiota, jossa synnyttäjän luovuttaman istukkakudoksen toimintaa ylläpidetään keinotekoisen verenkierron avulla. Lisäksi väitöskirjatutkimuksessa kehitettiin edelleen istukan villusten viljelymenetelmää keskittyen menetelmän laadun parantamiseen sekä villusten elävyyden tutkimiseen. Osa Market Access -tiimistämme osallistui väitöstilaisuuteen ja iltajuhlaan (kuvassa). Onnittelemme lämpimästi Jenniä upeasta saavutuksesta! Jennin väitöskirja on luettavissa tästä.

Kuvassa Market Access -asiantuntijapalveluidemme tiimiläisiä Jennin väitöstilaisuuden
iltajuhlassa. Vasemmalta: Saara Huoponen, Antti Kataja, Marja Havo, Jenni Repo,
Ritva Suominen, Anne Hautala ja Tiia Tammi

Eläinlääkkeet menestyksekkäästi markkinoille 16.6.2017

Eläinlääkkeet menestyksekkäästi markkinoille

Tiistaina 6.6.2017 joukko eläinlääkeyritysten edustajia kokoontui aamiaistilaisuuteemme kuulemaan eläinlääkevalmisteisiin liittyvistä haasteista. Tilaisuudessa Fimean myyntilupakoordinaattori Paula Kajaste kertoi eläinlääkevalmisteiden tuoteinformaatiotekstien laadusta ja niihin liittyvistä haasteista.  Keskitetyssä menettelyssä käännösten laatu on pääosin hyvä ja QRD-mallipohjaa noudatetaan. Paula Kajaste kuitenkin totesi, että erityisesti hajautetussa ja tunnustamismenettelyssä käännösten laatu vaihtelee, ja olisikin hyvä, jos hakijalla olisi suomen kieltä taitava yhteyshenkilö.

Myös pohjoismaiset pakkaukset asettavat omat haasteensa. Myyntipäällysmerkintöjen osalta yhteistyö toimii melko hyvin, mutta Paula Kajaste muistutti yrityksiä siitä, että Fimealle kannattaa kertoa yhteisestä pakkauksesta viimeistään ennen käännösten käsittelyvaihetta, jotta vältetään turhat viivästykset.

Asiantuntijapalvelut eläinlääkeyrityksen tukena

Tuotteen tuominen menestyksekkäästi markkinoille lähtee siitä, että puitteet ovat kunnossa. Oriolan asiantuntijapalvelujen (aiemmin Farenta) palveluvalikoima on Suomen laajin ja voimme tarjota asiakkaille apua ja tukea juuri niissä vaiheissa, joissa se on tarpeen.

- Käännöstiimimme on erikoistunut nimenomaan lääketieteellisiin käännöksiin ja eläinlääkkeet ovat meille tuttuja. Tuoteinformaatiotekstejä käsitellessämme teemme tiivistä yhteistyötä myyntilupa-asiantuntijoidemme kanssa, ja tiimimme monipuolisen ammatillisen taustan ja pitkän kokemuksen ansiosta osaamme tuottaa asiakkaalle juuri heidän tarpeisiinsa sopivat muutkin materiaalit, toteaa käännöstiimin vetäjä Liisa Mahlamäki.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset apua eläinlääkeasioissa!

Laura Riihimäki-Lampén
Regulatory Affairs Team Lead
010 3252 078
laura.riihimaki-lampen@farenta.fi

Liisa Mahlamäki
Translations Team Lead
010 4398 236
liisa.mahlamaki@farenta.fi

Kuvassa: Fimean myyntilupakoordinaattori Paula Kajaste

Lääkevarmennusjärjestelmä tulee – oletko valmis? 15.6.2017

Lääkevarmennusjärjestelmä tulee – oletko valmis?

Järjestimme 7.6.2017 asiakkaillemme aamiaistilaisuuden lääkevarmennusjärjestelmästä. Tilaisuudessa aiheesta luennoi Suomen Lääkevarmennus Oy:n toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen. Hän kertoi lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisen etenemisestä ja sen asettamista velvoitteista lääkeyrityksille. Järjestelmä otetaan käyttöön Euroopassa helmikuussa 2019, tosin Suomessa tavoitteena on, että järjestelmä olisi toimintavalmiudessa jo marraskuussa 2018. Projekti on siis täydessä vauhdissa.

Tilaisuuden osallistujat kuulivat myös tukun näkökulman lääkevarmennusjärjestelmään Marika Launoselta, joka on IM Director Oriolan tietohallinnosta. Oriolan Suomen ja Ruotsin yhtiöt tekevät tiivistä yhteistyötä lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönotossa ja projekti etenee suunniteltujen aikataulujen mukaisesti.

- Lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönotto on Oriolalle iso asia, ja on ollut todella mielenkiintoista olla mukana projektissa ensimetreiltä lähtien. Asiat etenevät suunnitelmien mukaan ja Oriola osallistuu Suomessa ja Ruotsissa pilotointivaiheeseen heti ensimmäisten joukossa, kertoo Launonen.

Asiantuntijapalvelut tukenanne muutoksessa

Lääkevarmennusjärjestelmän myötä reseptilääkepakkauksiin lisätään turvamerkinnät eli yksilöivä sarjanumero ja luvattoman käsittelyn paljastava mekanismi. Asiantuntijapalvelumme tukevat lääkeyrityksiä lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönottoon liittyvissä muutoksissa erinomaisesti.

- Tarjoamme lääketeollisuuden asiakkaillemme Suomen laajimman palveluvalikoiman ja autamme asiakkaitamme esimerkiksi myyntipäällysmerkintöihin liittyvissä muutoksissa ja mahdollisissa pakkausmateriaalien toimittajien auditoinneissa. Kaikki  asiantuntijapalveluissa työskentelevät asiantuntijamme tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä, minkä ansiosta voimme tarjota parasta mahdollista palvelua asiakkaillemme, kertoo myyntilupatiimin vetäjä Laura Riihimäki-Lampén.

Löydät kattavasti lisätietoa lääkevarmennusjärjestelmästä Suomen Lääkevarmennus Oy:n kotisivuilta: https://www.laakevarmennus.fi/

Toivomme, että olet meihin rohkeasti yhteydessä kaikissa mieleesi tulevissa kysymyksissä!

Laura Riihimäki-Lampén
Regulatory Affairs Team Lead
010 3252 078
laura.riihimaki-lampen@farenta.fi


Kuvassa: Mikko Veräjänkorva & Maija Gohlke-Kokkonen

Lääketutkimus apteekeissa 26.5.2017

Lääketutkimus apteekeissa

Artikkeli on julkaistu myös Taivalkosken Apteekin asiakaslehdessä (OmaPlus-lehti 2/2017). Lisätietoa Farentan tutkimuspalvelusta: tutkimus@farenta.fi

LÄÄKETUTKIMUS APTEEKEISSA

Lääkkeen käyttäjällä on ainutlaatuista käyttötietoa, jota ei ole saatavilla viranomaisrekistereistä tai kliinisten lääketutkimusten tuloksista. Tätä tosielämän kokemustietoa kerätään tutkimustarkoituksiin apteekkien asiakkailta, myös Taivalkoskella.

Oletko koskaan jättänyt lääkemääräyksellä hakemaasi lääkitystä kesken, kun oireet ovat helpottaneet ja tilanne tuntunut paremmalta? Oletko säätänyt annostusta oman arviosi mukaan, hoitanut vaivaa myös itsehoitovalmistein tai ryhtynyt lääkityksen aloitettuasi suuriin elämäntapamuutoksiin?

Joku on epäilemättä tehnyt joskus näin. Onko se yleistä? Liittyykö käyttäytyminen tiettyihin lääkkeisiin tai hoidon kustannuksiin? Vaikuttaako lääkehoidon todellinen kesto tai annostus tuleviin lääkitystarpeisiin?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia apteekkiasiakkaiden kyselytutkimuksissa.

Taivalkosken apteekki tutkii

Taivalkosken apteekki on yksi Suomen 195 tutkimusapteekista. Apteekki osallistuu lääkkeiden käyttäjien parissa tehtävien tutkimusten toteuttamiseen keräämällä osallistujiksi soveltuvilta asiakkailta vastauksia sähköisiin kyselyihin. Vastaajaksi käy kuka tahansa täysi-ikäinen asiakas, jolla on käytössään tutkimuksen kohteena oleva lääke ja hetki aikaa.

- Sopiva vastaajaprofiili riippuu käynnissä olevasta tutkimuksesta. Usein tietoa kerätään kokonaisen lääkeaineryhmän käyttäjiltä, joskus taas yhden tietyn lääkkeen käyttäjiltä. Esimerkiksi nyt etsimme vastaajiksi pregabaliinihoitoa saavia asiakkaita, apteekkari Jouni Virtanen kertoo.

Pregabaliini on lääke, jota käytetään neuropaattisen kivun hoitoon. Tutkimuksella selvitetään muun muassa, miten lääkehoitoa saavat potilaat jaksavat arjessa, kuinka voimakasta kipu on ja miten suureksi lääkeannos hoidon aikana nostetaan.

Aikaisemmin Taivalkosken apteekissa on kerätty vastauksia muun muassa ADHD:tä, diabetesta ja hormonaalisen ehkäisyn lääkehoitoa koskeviin kyselyihin.

Hyödyksi kehittäjälle ja käyttäjälle

Ennen kuin reseptilääkettä voidaan myydä apteekissa, sillä on oltava myyntilupa. Myyntiluvan saaminen edellyttää viranomaisten hyväksymää tieteellistä näyttöä lääkkeen tehosta ja turvallisuudesta. Tämä näyttö hankitaan kliinisissä lääketutkimuksissa, joissa lääkettä testataan muun muassa terveillä vapaaehtoisilla, ja myöhemmin laajoilla potilasjoukoilla. Siinä missä kliinisten lääketutkimusten osallistujat rajataan hyvin tarkkaan, kyselytutkimusten vastaajiksi voidaan saada myös monisairaita ja iäkkäitä potilaita, joilla on käytössään useita lääkkeitä. Monipuolisen potilasjoukon vastaukset auttavat rakentamaan kuvaa lääkkeen käytöstä tosielämässä.

Arkikokemukset ovat arvokasta tietoa lääkekehittäjille. Vastauksia voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, kun suunnitellaan lääkkeen käyttäjille tarjottavia tukipalveluita.

- Lääkeyritys voi parantaa käyttöohjeita tai kehittää sovelluksia, joiden avulla lääkkeen käyttäjää muistutetaan esimerkiksi verenpaineen mittaamisesta ja kirjaamisesta, Virtanen sanoo.

Joskus lääkeyrityksen tilaaman tutkimuksen taustalla on tarve täydentää lääkkeen hintahakemukseen vaadittavia tietoja. Viranomainen saattaa esimerkiksi edellyttää tietoa siitä, millaisella annostelulla lääkettä käytetään.

- Vain lääkkeiden käyttäjät itse voivat kertoa, minkälaisella annostuksella lääkitys on lopulta toteutunut, Virtanen havainnollistaa.

Tutkimus voi myös antaa tietoa korvattavuuspäätösten vaikutuksesta lääkkeiden käyttöön. Vuodenvaihteessa apteekissa päättyneeseen diabetestutkimukseen liittyvässä seurantavaiheessa tullaan selvittämään, vaikuttaako diabeteslääkkeiden Kela-korvauksen pienentyminen diabeteshoitojen valintoihin tai lääkärissä käyntien määrään.

Vain anonyymejä vastauksia

Apteekeissa tehtävillä kyselytutkimuksilla tietoa voidaan kerätä varsin ketterästi. Jos asiakas on halukas osallistumaan, hän vastaa kysymyksiin reseptintoimituksen yhteydessä. Vastaukset kirjataan kosketusnäytölliselle tablettitietokoneelle. Jos älylaitteen käyttö tuntuu vieraalta, farmaseutti voi myös avustaa vastaamisessa ja näpytellä vastaukset laitteelle asiakkaan puolesta.

Taivalkosken apteekissa tutkimuksia on tehty viime syksystä lähtien. Jouni Virtasen mukaan asiakkaat ovat ottaneet asian hyvin vastaan.

- Suhtautuminen on ollut pääsääntöisesti oikein positiivista. Joskus asiakkailla on toki kiire, mutta onneksi vastaaminen vie vain joitain minuutteja.

Tabletilta vastaukset siirtyvät suojattua yhteyttä pitkin tutkimuksen ylläpitäjän suomalaiselle palvelimelle. Vastaajasta ei säilytetä mitään henkilötietoja, eikä apteekille jää tietoja vastauksista.

- Profilointitietoja, kuten ikää ja sukupuolta kysytään, mutta ei koskaan esimerkiksi henkilötunnusta. Kyselyihin käytettävät laitteet ovat täysin irrallisia omista järjestelmistämme, emmekä me tiedä missään vaiheessa, miten omat asiakkaamme ovat vastanneet. Edes tutkimusyhtiö ei erottele vastauksia apteekkikohtaisesti, Virtanen kertoo.

Tutkimusyhtiö on suomalainen Farenta. Se kerää kaikista tutkimusapteekeista saamansa vastaukset yhteen ja analysoi tulokset. Osa tiedoista jalostuu opinnäytetöiksi ja osa kansainvälisiin ja kotimaisiin tieteellisiin julkaisuihin.

Joissain tutkimuksissa vastaaja voi ilmoittaa olevansa halukas vastaamaan seurantakysymyksiin. Sähköpostitse tai puhelimitse tehtäviin seurantakyselyihin tarvittavia yhteystietoja ei kuitenkaan yhdistetä henkilön vastauksiin.

Asiantunteva tutkimusapteekki

Apteekkari Jouni Virtanen pitää tärkeänä, että apteekkitutkimuksia tehdään eri puolilla ja Suomea ja myös pienillä paikkakunnilla. Vain näin on mahdollista saada kaikkien suomalaisten ääni ja kokemukset kuuluviin. Taivalkosken apteekki lähti tutkimustoimintaan mukaan myös ylläpitääkseen omaa osaamistaan ja kehittääkseen asiakaspalvelua.

- Tutkimusapteekki on vireä apteekki. Tutkimusten toteuttaminen tarjoaa apteekin henkilökunnalle lisäkoulutusta, ja tämä on tietenkin asiakkaan etu. Usein asiakkaalle herää kyselyyn vastaamisen yhteydessä lisäkysymyksiä omasta lääkityksestä ja tällöin on oiva tilaisuus saada farmaseutilta asiantuntevaa apua.

Joissakin kyselyissä asiakas saa palkkioksi pienen suklaaherkun tai muun kiitoksen. Monelle palkkioksi riittää tieto siitä, että on omalla panoksellaan ja yhteistyössä oman apteekkinsa kanssa mukana edistämässä Suomessa tehtävää tutkimustoimintaa, joka tuottaa ainutlaatuista tietoa.

Esimerkkejä tutkimuskysymyksistä:

- lääkkeen käytön säännöllisyys
- toteutunut annostelu
- mahdolliset oheislääkkeet
- aikaisempi hoitohistoria
- toteutuneet seurannat
- terveyskäyttäytyminen
- jaksaminen arjessa

 

Tutkimuskyselyissä lääkkeen käyttäjiltä kerätään arkielämän käyttötietoa.

Taivalkosken apteekki on yksi Suomen 195 tutkimusapteekista.

teksti: Elina Puska
kuvat: Pekka Väisänen

Farentan osoite muuttuu 3.5.2017

Farentan osoite muuttuu

Farentan Vantaan toimisto muuttaa Oriolan toimitiloihin 15.5.2017.

Uusi osoitteemme on:
Farenta, Orionintie 5, 02200 Espoo

Uusi postiosoitteemme on:
Farenta, PL 8, 02101 Espoo

Farentan muut yhteystiedot (puhelinnumerot, sähköposti- ja laskutusosoitteet) säilyvät ennallaan.

Tutkimusapteekkiverkoston keräämästä aineistosta tieteellinen artikkeli statiinien käytöstä 26.4.2017

Tutkimusapteekkiverkoston keräämästä aineistosta tieteellinen artikkeli statiinien käytöstä

Tutkimusapteekkiverkoston keräämästä aineistosta on julkaistu tieteellinen artikkeli statiinien käytöstä sydän- ja verisuonitautien riskipotilailla.

Koetut haittavaikutukset suurin syy statiinihoidon lopettamiseen

Joulukuussa 2015 Farentan koordinoimassa tutkimusapteekkiverkostossa toteutetussa kyselytutkimuksessa selvitettiin yhteensä 1022:n kroonista verenpaine- tai sepelvaltimotautia, 2-tyypin diabetesta tai periytyvää vaikeaa rasva-aineenvaihdunnan häiriötä sairastavan potilaan näkemyksiä hoitoon sitoutumiseen vaikuttavista tekijöistä. Vastaajamäärä kerättiin nopeasti vain 13 arkipäivässä. Tutkimusapteekkiverkostoon kuuluu jo noin 190 apteekkia ympäri Suomea. Aineistosta on ilmestynyt tieteellinen artikkeli*. Tutkimuksen tukijana oli Amgen.

Tuloksista selvisi muun muassa, että 15 % sepelvaltimotautipotilaista ja 17 % muista vastaajista oli lopettanut statiinihoidon. Kolmasosa keskeyttäneistä oli käyttänyt statiinia alle vuoden ja vain 43 % oli keskustellut hoidon lopettamisesta etukäteen lääkärin kanssa. Koetut haittavaikutukset olivat tyypillisin syy hoidon lopettamiseen, mutta myös huoli mahdollisista haittavaikutuksista, lääkehoidon koettu tarpeettomuus ja statiinin käyttöön liittyvät vaikeudet selittivät lopettamista tilastollisesti merkitsevästi. Huomattavaa oli, että kolmasosa entisistä statiinin käyttäjistä ilmoitti, että julkinen keskustelu oli saanut heidät lopettamaan hoidon. Tämän takia terveydenhuollon ammattilaisten tulisi aktiivisesti korjata vääriä statiineihin liittyviä käsityksiä.

Tärkeää tutkimusyhteistyötä Farentan, lääkeyritysten ja asiantuntijoiden kesken

Tutkimuksen toteutukseen osallistunut prof. Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitoksesta Helsingistä kertoo tutkimuksesta ja sen herättämistä ajatuksista seuraavasti:

"Tanskasta julkaistujen tietojen mukaan median välittämä negatiivinen tieto statiineista vähensi statiinien käyttöä väestötasolla, jonka jälkeen sydäninfarktien määrässä havaittiin suurenemista. Näin ollen kyseessä ei ole mikään triviaali asia, vaan elämä pelissä -tilanne. Suomessakin statiinin käytön on lopettanut erittäin suuressa vaarassa olevien sydänpotilaiden joukko negatiivisen julkisen keskustelun yllyttämänä. Koska sellaisessa keskustelussa maallikko ei helposti erota professoria väärästä profeetasta, on keskustelu hoitavan lääkärin kanssa kaikkein keskeisintä hoitoon sitouttamisessa. Jos talkoisiin osallistuu muukin terveydenhoitohenkilökunta, apteekkihenkilökunta mukaan luettuna, toteutuu lääkärin määräämän statiinilääkkeen käyttö paremmin.”

Lisätietoa: tutkimus@farenta.fi

 

*Reija Silvennoinen[1], Juha Turunen[2], Petri Kovanen[3], Mikko Syvänne[4], Matti Tikkanen[5].
Attitudes and Actions: A Survey to Assess Statin Use among Finnish Patients with Increased Risk for Cardiovascular Events. Journal of Clinical Lipidology. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jacl.2017.02.013
[1]Helsingin yliopisto, Farmasian tiedekunta; [2]Farenta Oy, tutkimusosasto, Vantaa; [3]Wihurin Tutkimuslaitos, Helsinki; [4]Suomen sydänliitto, Helsinki; [5]Folkhälsan, Helsinki

Henna Aalto lääketurva- ja lääkeinformaatiotiimin vetäjäksi 25.4.2017

Henna Aalto lääketurva- ja lääkeinformaatiotiimin vetäjäksi

Proviisori Henna Aalto on nimitetty Farentan Pharmacovigilance and Medical Information Team Leadin tehtävään 31.3.2017.

Henna vastaa lääketurva- ja lääkeinformaatiotiimin henkilöstöstä, palveluiden suunnittelusta ja toteutuksesta, sekä osallistuu palvelujen myyntiin yhdessä myyntitiimin kanssa. Henna on työskennellyt lääketeollisuudessa vuodesta 2006 lähtien lääketurva-, myyntilupa-, lääkeinformaatio- ja kliiniseen lääketutkimukseen liittyvissä tehtävissä.


”Olen iloinen uudesta työstäni
Farentalla ja siitä mitä olen
täällä jo lyhyessä ajassa ehtinyt
nähdä. Odotan innolla lisää!”

Henna Aalto
 

Farenta on mukana Apteekkaripäivillä 20.4.2017

Farenta on mukana Apteekkaripäivillä

Farenta on mukana Apteekkaripäivillä, jotka järjestetään Helsingin Marina Congress Centerissä 20.-21.4.2017. Tervetuloa ständillemme keskustelemaan henkilöstöpalveluistamme, tarjoamastamme optimointipalvelusta tai tutkimuksista. Voit osallistua ständillämme myös Farentan minivisaan, jossa arvomme kaikkien osallistujien kesken lahjakortin kahden hengen illalliselle Michelin-tähden ravintola Oloon. Lämpimästi tervetuloa!

Kuvassa vasemmalta Heli Kuukka, Noora Hujala, Kim Lesch, Heikki Matero ja Maija Lantta

Oriola-KD ja K-ryhmä perustavat Suomeen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin myymäläketjun ja verkkokaupan 13.3.2017

Oriola-KD ja K-ryhmä perustavat Suomeen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin myymäläketjun ja verkkokaupan

Oriola-KD ja K-ryhmä luovat yhdessä uuden terveyden, kauneuden ja hyvinvoinnin tuotteisiin ja palveluihin keskittyvän kauppaketjun, joka toimii maanlaajuisesti ja työllistää noin 1 000 henkilöä. Ketju on alan ensimmäinen toimija Suomessa joka yhdistää kattavasti niin terveyden, kauneuden kuin hyvinvoinnin osaamisen saman katon alle ja verkkokauppaan. Ensimmäiset kaupat avataan syksyllä 2017.

Oriola-KD ja K-ryhmä ryhtyvät yhdessä rakentamaan ainutlaatuista kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppaketjua. Kumpikin osapuoli omistaa uudesta perustettavasta yhteisyrityksestä 50 prosenttia. Uusi ketju luo Suomeen yli 1 000 uutta työpaikkaa. Lisäksi se työllistää välillisesti lukuisia terveys-, kauneus- ja hyvinvointialan yhteistyökumppaneita. Tarjonnassa korostuvat alkuvaiheessa erilaiset terveys-, kauneus- ja hyvinvointituotteet sekä neuvonta ja asiantunteva palvelu.

Uuden ketjun tavoitteena on avata 15 kauppaa tämän vuoden aikana ja kasvattaa niiden määrää sataan lähivuosien aikana. Koko maan kattava myymäläverkosto ja verkkokauppa palvelevat kaikkia suomalaisia.

Yhteisyritys laajentaa toimintaansa lääkkeiden kauppaan lainsäädännön niin salliessa. Lääke- ja potilasturvallisuuden korkea taso ja sääntely ovat jatkossakin välttämättömiä.

Haluamme tarjota markkinamuutokselle vastuullisen ja kotimaisen vaihtoehdon. Paras tapa valmistautua muutokseen on olla mukana tekemässä sitä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Oriolan liiketoiminta jatkuu normaalisti eikä perustettavalla yhtiöllä ole vaikutusta lääkejakeluun tai muuhun palveluliiketoimintaamme. Haluamme jatkaa hyvää yhteistyötä kaikkien asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Kimmo Virtanen
Toimitusjohtaja, Oriola Oy    

Opas Apteekin henkilöstömitoitus 1.3.2017

Opas Apteekin henkilöstömitoitus

Henkilöstökulujen suuruudella on merkittävä vaikutus apteekin kannattavuuteen. Tuloksellinen apteekkitoiminta vaatii oikean määrän henkilökuntaa. Olemme kirjoittaneet Heikki Materon johdolla oppaan, jossa kerromme, miten farmaseuttinen henkilöstömäärä mitoitetaan asiakaspalvelulähtöisesti ja tuloksellisesti.

Jokainen apteekki on erilainen, mikä edellyttää henkilöstömäärän mitoittamista aina apteekkikohtaisesti. Optimaalinen henkilöstömäärä määritetään apteekin asiakas- ja reseptimäärien perusteella. Nämä tunnusluvut luovat pohjan apteekin asiakaspalvelussa tarvittavalle henkilöstömäärälle. Kun asiakaspalvelussa on oikea määrä osaavia työntekijöitä jokaisena apteekin aukiolotuntina, varmistetaan palvelun sujuvuus ja tuloksellisuus. Henkilöstömitoituksessa on huomioitava myös apteekin muut työtehtävät ja niiden vaatimat henkilöresurssit.

FARENTA TARJOAA ASIAKKAILLEEN VELOITUKSETTA APUA HENKILÖSTÖMITOITUKSEEN OPTIMOINTIPALVELUNA.

Optimointipalvelussa selvitetään kirjoittamamme oppaan esimerkkien mukaisesti apteekin optimaalinen henkilöstömäärä ja luodaan tarvittaessa ehdotus henkilöstömäärän tasapainottamiseksi. Muutostilanteiden yhteydessä optimointipalvelussa tunnistetaan todellinen lisähenkilöstön tarve ja laaditaan ratkaisuehdotus. Jo yli 70 asiakasapteekkiamme on hyödyntänyt optimointipalveluamme. Palvelu toimii apteekin tukena erityisesti muutostilanteissa, joita ovat esimerkiksi työntekijöiden jääminen eläkkeelle, pitkät perhevapaat, apteekin aukioloaikojen muutokset, liikepaikan vauhtiminen tai uuden apteekin perustaminen.

Jos haluat saada oppaan itsellesi tai haluat lisätietoa optimointipalvelustamme, olethan yhteydessä osoitteeseen info@farenta.fi.

 

Tervetuloa tilaisuuteen: Lääkealan työmahdollisuudet 1.2.2017

Tervetuloa tilaisuuteen: Lääkealan työmahdollisuudet

Farenta tarjoaa työntekijöilleen lääkealan monipuolisimmat työ- ja kehittymismahdollisuudet. Tervetuloa vapaamuotoiseen tilaisuuteen saamaan tietoa Farentasta, työmahdollisuuksista Suomessa ja Ruotsissa ja seurustelemaan kollegoiden kanssa! Tarjolla maukas salaatti-buffet. Tilaisuudet järjestetään Helsingissä ja Kuopiossa.

Tilaisuus on tarkoitettu farmasisteilla ja farmasian alan opiskelijoille.

Helsinki:

 • aika: maanantai 13.2.2017 klo 17.30-19.00
 • paikka: Hotel Arthur, Vuorikatu 19, Helsinki
 • ilmoittaudu Helsingin tilaisuuteen tästä.

Kuopio:

 • aika: keskiviikko 15.2.2017 klo 17.00-18.30
 • paikka: Ravintola Kuopion Klubi, Kuninkaankatu 10, Kuopio
 • ilmoittaudu Kuopion tilaisuuteen tästä.

Osallistujat saavat Oriolan tuotelahjat. Paikkoja on rajoitetusti, joten toimi nopeasti. Viimeinen ilmoittautumispäivä molempiin tilaisuuksiin on tiistai 7.2.2017.

TERVETULOA!


Farenta syntyi vuonna 2003 oivalluksesta: Asiat voi tehdä toisin – ihmisläheisemmin, järkevämmin, paremmin. Halusimme tehdä muutoksen. Mahdollistimme lääkealan ammattilaisille unelmatyöpaikan, joka avaa väyliä alan mielenkiintoisimpiin tehtäviin. Farenta merkitsee vapautta valita.

Farentan 400 lääkealan ammattilaista työskentelee 350 asiakasapteekissamme ja lääketeollisuuden asiantuntijatehtävissä. Asiantuntijamme palvelevat yli 100 lääketeollisuuden asiakastamme eri tehtävissä, jotka vaihtelevat kliinisistä tutkimuksista myyntiin ja markkinointiin.

Apteekki, tilaa farentalainen kesäksi viimeistään 13.4. 17.1.2017

Apteekki, tilaa farentalainen kesäksi viimeistään 13.4.


Kesällä on lupa hengähtää, Farentan avulla työt eivät tekemättä jää!

Kesällä 2016 saimme palvella 270 apteekkia 90 255 tehdyn työtunnin avulla. Nyt katseet ovat jo tulevassa lomakaudessa! Varmista apteekillesi huolettomat kesähetket toimimalla seuraavasti:

1. Ota yhteyttä myyntiimme. Suunnittelemme juuri teidän tarpeitanne vastaavan ratkaisun kesäksi 2017.
2. Tee tilaus hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään 13.4.2017.
3. Huokaise helpotuksesta, kesä on hoidossa! Jää odottamaan, suosiiko onnetar sinua, kun arvomme kaikkien 13.4. kesätilauksen tehneiden apteekkien kesken kolmelle asiakkaallemme farentalaisen töihin viikoksi veloituksetta!*

TEE TILAUS:
• Farentaverkon tilauskalenterin kautta osoitteessa www.farenta.com
apteekki@farenta.fi
• puhelimitse p. 010 4398 222

 

*farmaseutti apteekkiin viideksi peräkkäiseksi arkipäiväksi viikolla 44 tai 45

Saara Huoponen voitti parhaan posterin palkinnon ISPORissa 22.12.2016

Saara Huoponen voitti parhaan posterin palkinnon ISPORissa

Farentan Market Access -osastolla työskentelevä proviisori Saara Huoponen voitti marraskuussa ISPORissa parhaan posterin palkinnon opiskelijoiden kategoriassa. Saaran posteri ”A cost-effectiveness analysis of abatacept, tocilizumab, and TNF-inhibitors in comparison to rituximab as a second-line biologic drug in rheumatoid arthritis" tehtiin Helsingin yliopistossa Farmasian tiedekunnassa lääketaloustieteen tutkimusryhmässä. ISPOR (International Society for Pharmaeconomics and Outcomes Research) on merkittävä lääketaloustieteen kongressi, jossa oli postereita esillä kaiken kaikkiaan noin 2 200. Onnea Saara!

Farentan messuhenkilökunta sai jälleen erinomaista palautetta 9.12.2016

Farentan messuhenkilökunta sai jälleen erinomaista palautetta

Pyysimme Farmasian Päivien messuosastollamme vierailleita lääkealan ammattilaisia vastaamaan palautekyselyyn Farentasta Farmasian Päivillä. Kyselyyn vastasi 439 messuvierasta. Messuhenkilökuntamme sai jälleen erinomaista palautetta, joka on esitetty alla olevassa kaaviossa.

Poiminta avoimista palautteista:

"Farentan messuosastolla henkilökunta oli ehdottomasi koko messujen ystävällisintä ja heistä jäi posiviitinen kuva."

Arvoimme kaikkien palautekyselyyn vastanneiden kesken 100 euron arvoisen S-ryhmäna lahjakortin. Lahjakortin voitti Pekka Torniainen Turusta. Onnea!

Tarvitsetko sinä ammattitaitoisia lääkealan edustajia? Ota yhteyttä: info@farenta.fi.
Lue lisätietoa myynninedistämisosaston palveluistamme täältä.

Farentan kilpailu Farmasian Päivillä 29.11.2016

Farentan kilpailu Farmasian Päivillä

Farmasian Päivillä Farentan messuosaston kilpailuun osallistui huimat 1 336 messuvierasta! Kysyimme kilpailuun osallistuneilta muun muassa, näkyvätkö Farentan arvot ilo, inhimillisyys ja innovatiivisuus Farentan toiminnassa. Vastauksia on kerrassaan ilo katsella!

Arvoimme kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken Tunturi-pyörän. Pyörän uusi omistaja on Heidi Loponen Vantaalta. Onnea Heidille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!

    

Farmasian Päivillä palkittiin Vuoden tutkimusapteekki 22.11.2016

Farmasian Päivillä palkittiin Vuoden tutkimusapteekki

Farmasian Päivät järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 18.–19.11. Lääkealan suurin vuotuinen koulutustapahtuma täytti tänä vuonna 40 vuotta. Oriola ja Farenta osallistuivat tilaisuuteen omilla osastoillaan sekä yhteisellä puheenvuorollaan.

Oriolan ja Farentan puheenvuoro käynnistyi Vuoden tutkimusapteekin palkitsemisella. Palkitsemistilaisuuden juontajana toimi uutisankkuri Pirjo Nuotio. Tilaisuuden puhujina olivat toimitusjohtaja Kimmo Virtanen Oriolasta ja toimitusjohtaja Mikko Veräjänkorva Farentalta.

Farenta on tehnyt tärkeää tutkimustyötä apteekkien kanssa jo lähes neljän vuoden ajan. Apteekeissa toteutettavissa kyselytutkimuksissa saadaan lääkkeiden käyttäjiltä todellista käyttäjätietoa esimerkiksi tutkittavan lääkkeen annostuksesta, asiakkaan elämänlaadusta ja terveyskäyttäytymisestä. Tutkimustiedolla edistetään potilaiden hyvän hoidon toteutumista. Tutkimustyötä tehdään tällä hetkellä jo yli 186 apteekissa Suomessa ja noin 204 apteekissa Puolassa.

- Tänä vuonna Vuoden tutkimusapteekin tunnustuksen sai Porin Karhu Apteekki. Farenta on painottanut valinnassaan apteekin asennetta ja aktiivista halua kehittää suomalaisen apteekin roolia osana suomalaista terveydenhuoltoa. Palkinnoksi Karhu Apteekin henkilökunta lähtee toivomalleen risteilylle, sanoo Veräjänkorva.

Vuoden tutkimusapteekin palkitsemisen jälkeen Veräjänkorva ja Oriolan toimitusjohtaja Kimmo Virtanen kertoivat Oriolan ja Farentan tiivistyneestä yhteistyöstä. Yritysten henkilöstö ja asiakkaat ovat ottaneet uutisen hyvin vastaan.

- Farentan henkilöstö on erityisen iloinen siitä, että tiivistynyt yhteistyö tarjoaa mahdollisuuksia edetä uusiin, kansainvälisiinkin tehtäviin, sanoo Veräjänkorva.

- Oriolan henkilöstö on ollut uutisesta erittäin ilahtunut. Olemme saaneet joukkoomme uusia asiantuntijoita ja palveluvalikoimamme kasvaa. Asiakkaamme ovat tyytyväisiä, sillä nyt palveluvalikoimamme kattaa koko ketjun kliinisistä lääketutkimuksista aina apteekkiin ja kuluttajalle asti. Ja kaikki nämä palvelut ovat saatavilla nyt yhdestä paikasta, sanoo Virtanen.

Katso Vuoden tutkimusapteekin videohaastattelu tästä.

Pääset lukemaan Porin Karhu Apteekin proviisori Johanna Kankaan kesällä 2016 julkaisemamme haastattelun tästä.

Onnea Porin Karhu Apteekille ja kiitos antoisasta yhteistyöstä!

           

Oriola ja Farenta mukana Farmasian Päivillä 18.–19.11. 11.11.2016

Oriola ja Farenta mukana Farmasian Päivillä 18.–19.11.

Farmasian Päivät on lääkealan suurin vuotuinen koulutustapahtuma. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 18.–19.11. Messuille odotetaan kävijöitä yhteensä n. 5800. Ohjelmassa on luvassa Oriolan ja Farentan yhteistyö sekä Vuoden tutkimusapteekin palkitseminen lauantaina 19.11.2016 klo 13.00 - 13.30 näyttelyhallin lavalla.

Esiintyjät:

Kimmo Virtanen, Oriolan toimitusjohtaja
Mikko Veräjänkorva, Farentan toimitusjohtaja
Vuoden tutkimusapteekin palkitsemistilaisuuden juontaa uutistoimittaja Pirjo Nuotio.

Paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin, sillä annamme 50 ensimmäiselle tilaisuuteen osallistujalle Oriolan lahjakassit.

Tule vierailemaan myös messuosastoillamme!

Oriolan osasto: 1 e 6, esittelyssä Avène, Gefilus, Apteekkarin, OriolaPro, Oriola+ ja Anja.
Farentan osasto: 2 c 26

Farmaseutin kustannus apteekille 27.10.2016

Farmaseutin kustannus apteekille

Kirjoittanut: Heikki Matero, apteekkiliiketoiminnan johtaja

Hyvin usein keskusteluissa apteekkareiden ja proviisoreiden kanssa nousee esille apteekin oman vakituisen farmaseutin kustannukset. Näitä keskusteluja selventääkseni olen koostanut tähän kirjoitukseen keskimääräiset kustannukset, jotka oman työntekijän palkkaamisesta apteekkarille aiheutuvat.

APTAn tilastojen mukaan farmaseutin keskiansio vuonna 2015 on ollut 3 018 €/kk. Palkan lisäksi lakisääteisiä työnantajamaksuja maksetaan noin 23 % eli 724 €/kk. Tämä summa sisältää työeläkemaksun, sosiaaliturvamaksun sekä työttömyys- ja tapaturmavakuutuksen. Yhteensä keskimääräinen kuukausikustannus on siis 3 742 €.

Kokoaikainen työntekijä saa vuoden aikana palkan 12 kalenterikuukaudelta. Lisäksi työntekijälle maksetaan lomarahaa. Vuosilomaa on täytenä lomavuotena keskimäärin viisi viikkoa eli palkan lisäksi työntekijälle maksetaan lomarahaa 2,5 viikon palkkasumman verran. Vuoden palkkakulu kokoaikaisesta työntekijästä on:
12 x 3 742 + 0,625 x 3 742 = 47 242 €/vuosi.

Lisäksi työnantajalle aiheutuu työntekijästä kuluja työterveyshuollon, työasujen, koulutusten, virkistystoiminnan ym. vapaaehtoisten kulujen muodossa. Kulujen osuus vaihtelee hyvinkin paljon apteekkikohtaisesti ja ne saattavat olla jopa kaksi prosenttia liikevaihdosta. Maltillisesti arvioiden nämä kulut ovat ainakin noin 1 500 €/vuosi työntekijää kohden.

Yhden vakituisen työntekijän kokonaiskustannus vuoden aikana on tällöin keskimäärin 48 742 €/vuosi.

Edellä mainitulla summalla ei työntekijää saa tietenkään koko vuodeksi töihin. Vuoden aikana teoreettinen työaika on 252-254 päivää (arkipäivien lukumäärä). Näistä työntekijä on lomalla 25 päivää ja keskimäärin 10 päivää sairaana (palvelualojen keskiarvo 4 % EK:n tilastojen mukaan). Muita poissaoloja erinäisistä syistä kertyy neljä päivää vuodessa (EK:n tilastot).

Huolellisella työvuorosuunnittelulla pystytään tunnistamaan apteekin todellinen lisätyövoiman tarve. Esimerkiksi eläköitymisen tai irtisanoutumisen yhteydessä todetaan usein, että todellinen tarve on jotakin muuta kuin yhden kokoaikaisen työntekijän työpanos, eikä uuden vakituisen henkilön palkkaaminen ja kiinteisiin henkilöstökustannuksiin sitoutuminen ole näin ollen kannattavaa. Apteekkien on mahdollista saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä Farentan henkilöstöpalveluiden avulla. Pääset katsomaan malliesimerkin apteekin yli 19 000 € kustannussäästöistä vuositasolla lataamalla liitetiedoston tästä.

Vastaamme mielellämme kysymyksiinne! Löydätte apteekkitiimimme yhteystiedot täältä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkeli Selvää säästöä suunnittelulla.

Apteekki Syke - onni on oma rinki 19.10.2016

Apteekki Syke - onni on oma rinki

Apteekkari Kirsi Parkkinen suunnitteli uuteen liikepaikkaan siirtymisen Farentan henkilöstöpalveluiden avulla.

Tavaratalo Stockmannin palveluvalikoima Tampereella laajeni syksyllä 2015, kun katutasoon avattiin apteekki. Uusituissa tiloissa kosmetiikka- ja laukkuosaston takana palvelee tavaratalon katon alle Tammerkosken sillan toiselta puolelta muuttanut Apteekki Syke. Apteekki Sykkeessä työskentelee apteekkarin lisäksi oma farmaseutti ja tekninen apulainen. Työvuorossa on aina myös tarpeen mukainen määrä farentalaisia.

- Farentalaiset ovat omaa väkeämme, eivät keitä tahansa vuokratyöntekijöitä, Parkkinen korostaa.

Pitkät aukioloajat vaativat paljon resursseja

Parkkiselle oli alusta asti selvää, että toiminta uudella liikepaikalla käynnistettäisiin henkilöstöpalveluiden avulla.

- Tämä oli paras ja ainoa vaihtoehto. Tavaratalossa asiakasvirtoja on vaikea ennustaa, ja pitkät aukioloajat vaativat paljon resursseja. Henkilöstöpalveluiden avulla pystymme kohdentamaan työvoimaa juuri niihin hetkiin, jolloin sille on tarvetta.

Parkkinen ja Farentan asiantuntijat suunnittelivat yhdessä, minkä verran lisätyövoimaa laajojen aukioloaikojen turvaamiseksi tarvitaan. Vastaus löytyi noin kymmenen farentalaisen muodostamasta vakituisesta ringistä. Työvuorossa olevien määrä vaihtelee paljonkin, eikä joka päivä tarvita yhtä paljon väkeä. Suurin tarve lisäresursseille on iltapäivisin ja viikonloppuisin.

Vakituinen rinki osa työyhteisöä

Kirsi Parkkinen on tyytyväinen uuteen liikepaikkaan ja omaan farentalaisten rinkiinsä, joka jatkaa säännöllistä työskentelyä.

- Mistään muualta ei löydy niin paljon työntekijöitä, että saisin oman vakituisen porukan farmaseutteja ja proviisoreja. Jos yksi rinkiläisistä sairastuu, toinen tulee tilalle tai Farenta hoitaa sijaisen. Apteekkarin ei tarvitse huolehtia tästä.

Parkkisen mielestä useiden hyvien työntekijöiden palkkaaminen pysyvään työsuhteeseen olisi ollut valtava ponnistus, sillä sopivia ja sitoutuneita työntekijöitä ei ole helppo löytää.

- Jos onnistut rekrytoinnissa ja otat liikaa, olet pulassa, mutta jos otat liian vähän, olet silloinkin pulassa. Farentan kautta olemme saaneet vakituisen porukan, joka tuntee hyvin meidät ja toimintatapamme.

Farentan kautta tulleet työntekijät ja apteekin työsuhteiset työntekijät muodostavat Parkkisen mielestä hyvän ja toimivan kokonaisuuden. Avainasemassa on jatkuvuus: farentalaiset käyvät apteekissa riittävän usein, joten työkaverit ja tiedottamisen tavat ovat tuttuja. Parkkisen mukaan on erityisen tärkeää ottaa vuokratyöntekijät osaksi työyhteisöä.

- Ei ole ”vain vuokratyöntekijöitä” – on vain ”meidän väkeä”.

Vähemmän paperityötä

Apteekkari Kirsi Parkkinen pitää hallinnollisen työn vähentymistä merkittävänä etuna henkilöstöpalveluiden käytössä. Omalta työlistalta ovat rinkiläisten kohdalla jääneet pois muun muassa eläkemaksujen hoitaminen ja työsopimusten laatiminen.

Parkkisen ei myöskään tarvitse huolehtia farentalaisten sairauspäivärahoista, äitiyslomakorvauksista, arkipyhälisistä tai lasten sairastumisista johtuvista poissaoloista. Tämä helpottaa paitsi paperityötä, myös kulupuolta.

- Joskus henkilöstöpalveluja pidetään kalliina. Ei kuitenkaan kannata katsoa vain tuntihintaa, sillä se pitää sisällään kaikki työntekijään ja työsuhteen hallintaan liittyvät kulut. Oma kokemukseni on, että jos henkilöstöpalvelua hyödynnetään riittävän laajasti, siitä saa huomattavaa etua.

Joustoa tarpeen mukaan

Apteekki Sykkeen työsuhteiset työntekijät voivat nykyään vaikuttaa omiin työvuoroihin ja varsinkin loma-aikoihin aikaisempaa paremmin. Apteekkarin ei tarvitse rientää hätiin kaikkiin poikkeustilanteisiin – yhtä lukuun ottamatta.

- Hullujen Päivien aikaan tarvitaan maksimimäärä ja silloin minäkin teen pitkää päivää, Parkkinen nauraa.

Pääosin asiakasmäärien muutoksiin reagoidaan Farentan avulla.

- Parasta on se, että olemme pystyneet pitämään suunnitellun miehityksen. Mitoitusta säädetään oikeastaan koko ajan, ja tämä on henkilöstöpalveluiden käytön tarkoitus, Parkkinen sanoo.


Kuvassa vasemmalla on Farentan proviisori Emmi Torhola ja oikealla Farentan farmaseutti Mia Friman.

Vastaamme mielellämme kysymyksiinne!
 

Nimityksiä apteekkitiimissä 18.10.2016

Nimityksiä apteekkitiimissä

Farentan apteekkiliiketoiminnan palvelupäällikkönä toiminut Noora Hujala on nimitetty apteekkiliiketoiminnan myyntipäälliköksi. Nooran vastuualueena on yhteistyöasiakkuuksien hoitaminen, palvelumme kehittäminen ja apteekkiliiketoiminnan myynnin johtaminen.

Myös aiemmin apteekkiliiketoiminnan palvelupäällikköinä toimineet Maarit Salminen ja Päivi Väänänen on nimitetty apteekkiliiketoiminnan avainasiakaspäälliköiksi. Heidän vastuualueinaan on erityisesti Farentan laajimpien apteekkiasiakassuhteiden hoitaminen sekä palvelumme kehittäminen yhteistyöasiakkaillemme.

Yhteystiedot

Selvää säästöä suunnittelulla 21.9.2016

Selvää säästöä suunnittelulla

Haastattelimme apteekkiliiketoimintamme johtajaa Heikki Materoa henkilöstöpalveluiden käytöstä. Haastattelu on julkaistu myös Farentaverkon Extrassa, jossa on mahdollisuus käydä keskustelua asian tiimoilta.

***

Joka toinen suomalaisapteekki käyttää henkilöstöpalvelua. Ensimmäinen vuokrafarmasisti otetaan tyypillisesti tilanteessa, jossa lomat tai sairastapaukset vaarantavat asiakaspalvelun sujuvuuden tai vaikuttavat selvästi henkilöstön jaksamiseen.

– Usein henkilöstöpalveluyritykseen ollaan yhteydessä silloin, kun vakituinen työntekijä jää yllättäen pois ja apteekin toiminta halutaan turvata keskeytyksettä, sanoo Farentan apteekkiliiketoiminnan johtaja Heikki Matero.

Nopeimmillaan farmasistin saa apteekkiin saman päivän aikana. Farentan reservistä löytyy yli 350 farmaseuttia ja proviisoria, jotka tekivät viime vuonna noin 32 000 työpäivää apteekeissa eri puolilla Suomea.

Siellä tekijä, missä tarve

Henkilöstöpalvelu hyödyttää Materon mukaan kaiken kokoisia apteekkeja. Erityisesti siitä hyötyvät ne apteekit, joissa asiakasvirrat ja työn määrä vaihtelevat.

– Vuokratyöntekijän käyttö tasaa vaihtelevaa työvoiman tarvetta tehokkaasti, Matero sanoo.

Hän antaa esimerkin pienestä apteekista, jonka keskimääräinen työntekijätarve on 1,84 henkilöä, mutta elokuun tarve vain 0,8 henkilöä ja toukokuun 3,6 henkeä. Vuokrahenkilöstön käyttäminen tarpeen mukaisesti tulisi laskennallisesti lähes 20 000 euroa halvemmaksi kuin kahden vakituisen työntekijän palkkaaminen. Suuren apteekin on mahdollista saada aikaan 35 000 euron säästöt, kun uuden henkilön palkkaamisen sijaan vuokratyöntekijää käytetään tarpeen mukaan viikonloppuvuoroissa sekä vain tarvittavissa arkivuoroissa. Myös aukioloaikojen laajentamista miettivän apteekin kannattaa selvittää henkilöstöpalveluiden edut.

– Moni apteekki hakeutuu kauppakeskukseen, jossa asiakasvirtaa on hankala ennustaa. Farentan palvelun avulla henkilöstöä voidaan varata riittävästi alkuun ja tämän jälkeen asiakasvirtojen tasaannuttua muuttaa vastaamaan vakiintunutta tarvetta. Laajennettuja aukioloaikoja voi myös turvallisesti testata vuokrahenkilöstön avulla, jolloin esimerkiksi yksi lisäpäivä ei kuormita omaa vakituista henkilökuntaa eikä apteekin tarvitse palkata lisää henkilökuntaa.

Vuokrahenkilöstön käyttäminen ilta- ja viikonloppuaikoihin myös keventää vakituisen henkilöstön työkuormaa ja tarvetta vähemmän toivottujen vuorojen tekemiseen.

Työntekijöitä turvallisesti

Työntekijän rekrytointi on aina riski. Ovatko asiakasvirta ja myynti riittäviä uuden työntekijän palkkaamiseksi? Pääseekö apteekin johto haastattelussa selville siitä, vastaako työntekijän osaaminen varmasti asetettuja tavoitteita? Toimivatko henkilökemiat? Materon mukaan apteekin asiakasvirtojen, reseptimäärien, työtehtävien ja työtehokkuuden analysointi antaa hyvän perustan tarvittavan tuntikohtaisen miehityksen arvioimiseksi. Suurimmat henkilöstöpalvelun hyödyt voidaan saavuttaa silloin, kun työntekijä jää pois ja uusi resurssitarve käydään tarkoin läpi.

– Kun oman henkilöstön työvuorot suunnitellaan hyvin, pystytään tunnistamaan aidon lisätyövoiman tarve. Esimerkiksi eläköitymisen tai irtisanoutumisen yhteydessä todetaan usein, ettei uuden vakituisen henkilön palkkaaminen ja kiinteisiin henkilöstökustannuksiin sitoutuminen ole kannattavaa.

Matero muistuttaa, että henkilöstöpalvelun kuluja tulisi peilata pidemmällä aikavälillä saavutettaviin säästöihin. Niitä kertyy sitä enemmän, mitä suuremmasta ja kattavasti avoinna olevasta apteekista on kyse.

– Tuntipalkkavertailu ei anna kovin kattavaa kuvaa. Farenta huolehtii oman henkilöstönsä koulutuksesta, matkoista, vakuutuksista, työnantajamaksuista, työterveydestä, loma- ja sijaisjärjestelyistä sekä palkanmaksusta. Apteekkarilta vaadittava hallinnollinen työ jää merkittävästi vähemmälle, jolloin resurssit voi suunnata toiminnan kehittämiseen.

Vuokratyöntekijöitä käytettäessä tulee aina varmistaa, että henkilöillä on laillistettu oikeus toimia farmaseuttina tai proviisorina. Työvoimaa välittävän yrityksen vastuuvakuutusten ja potilasvahinkovakuutusten on oltava kunnossa, kuten myös työhön tarjottavan henkilöstön osaamistason.

– Lakisääteisten velvoitteiden lisäksi apteekin käytännön toiminta pitää olla hallussa. Me varmistamme, että reseptinkirjoitusohjelmat, e-resepti ja apteekkitoiminnan säännökset ja niihin liittyvä osaaminen on farentalaisilla kunnossa. Tämän lisäksi tarjoamme työntekijöillemme jatkuvasti farmaseuttista täydennyskoulutusta.

Tärkeän lisän Farentan henkilöstöpalveluihin tuo tyytyväisyystakuu. Jos yhtälö uuden työntekijän kanssa ei jostain syystä toimi, apteekki voi aina vaihtaa työntekijän toiseen. Toimivan työyhteisön löytyminen on tärkeää myös työntekijän hyvinvoinnin kannalta.

Kaikki osaaminen käyttöön

Kun Farentan farmasisti lyhyen perehdytyksen jälkeen toimii reseptitiskillä konkarin ottein, saa Matero apteekkarilta palautetta.

– Moni on ihmetellyt työntekijöidemme taitoa ottaa uusi työ ja toimipaikka haltuun. Hyvä perehdytys kuuluu tietysti palveluumme. Homma sujuu myös siksi, että farentalaiset ovat harjaantuneita kohtaamaan uusia tilanteita ja ottamaan vastuuta nopeasti. Työntekijämme kokevat työympäristön vaihtumisen mielekkääksi, koska he hakevat ja saavat mahdollisuuksia uralla etenemiseen. Tämä näkyy myös asenteessa.

Materon mukaan on selvää, että useammassa apteekissa työskentelevä vuokrafarmasisti ei puhu toisen apteekin asioista toiselle. Salassapitosopimukset sitovat Farentan työntekijöitä. Eri toimipisteistä kertyvä osaaminen on silti arvokasta pääomaa.

– Työntekijämme näkevät erilaisia toimintamalleja ja työkulttuureita. Tämä on ehdottomasti voimavara, jota apteekin kannattaa hyödyntää. Ulkopuolelta tuleva työntekijä voi auttaa näkemään asioita, joita apteekin toiminnassa voisi sujuvoittaa tai helpottaa.

Kilpailukykyä rakentamaan

Muutama vuosi sitten henkilöstöpalveluista keskusteltiin vilkkaasti, kun Fimea ehdotti vuokratyövoiman käytön kieltämistä apteekeissa. Muun muassa Apteekkiyrittäjät ry katsoi, ettei ehdotus vastannut nykyistä työmarkkinatilannetta, ja että se olisi toteutuessaan heikentänyt apteekkiyrittäjien liiketoimintamahdollisuuksia.

Alan pioneerinä toiminut Farenta on nähnyt, miten vuokratyö on reilussa kymmenessä vuodessa omaksuttu paitsi kiinnostavaksi uravaihtoehdoksi, myös keskeiseksi työvälineeksi apteekkien henkilöstöhallinnassa.

– Kyllä ilman vuokratyövoimaa pärjää. Mutta vielä paremmin voi pärjätä, kun pitää yllä reagointikykyä ja mitoittaa henkilöstön oikein kussakin tilanteessa. Ulkopuolista työvoimaa joustavasti hyödyntämällä apteekki parantaa omaa kilpailukykyään.

***

Heikki ja apteekkiliiketoiminnan palvelupäällikkömme vastaavat mielellään kysymyksiinne! Löydätte heidän yhteystietonsa täältä.

Maija Lantta apteekkipalveluiden palvelupäälliköksi 20.9.2016

Maija Lantta apteekkipalveluiden palvelupäälliköksi

Maija Lantta on nimitetty apteekkipalveluiden palvelupäälliköksi 22.8.2016 alkaen. Maija vastaa apteekkipalveluiden myynnistä yhdessä muiden Farentan palvelupäälliköiden kanssa. Maija on työskennellyt Farentalla vuodesta 2013 lähtien apteekkifarmasistina sekä projektiluontoisesti myynninedistämis- ja käännöstehtävien parissa.

"Olen todella iloinen uusista haasteista, mukavista asiakkaista ja mahtavasta Farentan tiimistä!"
Maija Lantta

Maijan yhteystiedot:
p. 010 3252 077
etunimi.sukunimi@farenta.fi

Farenta mukana Team Finlandin toiminnassa 9.9.2016

Farenta mukana Team Finlandin toiminnassa

Farenta lähti viime vuonna mukaan Team Finlandin toimintaan Health-ohjelman kautta. Yhteisölle on avattu portaali, jossa esitellään suomalaista terveysalan osaamista. Yhteisöön on liittynyt jo yli 100 alan toimijaa ja lisää tulee kaiken aikaa. Sivusto helpottaa ulkomaisten yritysten työtä, kun he kartoittavat Suomen potentiaalisia investointikohteita ja osaamista. Sivusto on toteutettu osana työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa Team Finland Health -kasvuohjelmaa. Lisätietoja ja Farentan löydät osoitteesta www.finlandhealth.fi.

 

testataan

Marcin Balcerzak tutkimusosaston johtajaksi 7.9.2016

Marcin Balcerzak tutkimusosaston johtajaksi

Marcin Balcerzak on nimitetty tutkimusosaston johtajaksi 1.9.2016 vahvistamaan Suomen tutkimuspalveluita. Marcin on biotieteiden asiantuntija ja farmasisti, joka on työskennellyt aiemmin lääketeollisuuden lääketieteellisten palvelujen yksikössä. Marcin on vuonna 2014 toiminnan aloittaneen Farenta Polskan maajohtaja. Hän on luonut menestyksekkäästi Puolaan tutkimusapteekkiverkoston, joka kerää apteekkien asiakkailta todellista käyttäjätietoa tutkittavista lääkkeistä.

”Tuntuu hienolta liittyä tiimiin, jossa hyödynnetään jokapäiväisten potilaskontaktien ja tieteen välistä synergiaa ja vaikutetaan terveydenhuollon ympäristöön ja siihen liittyvään liiketoimintaan.”
Marcin Balcerzak

Päivi Asikainen lääketeollisuuden myyntipäälliköksi 6.9.2016

Päivi Asikainen lääketeollisuuden myyntipäälliköksi

Proviisori Päivi Asikainen on nimitetty Farentan lääketeollisuuden myyntipäälliköksi 1.9.2016. Päivi on työskennellyt Farentalla vuodesta 2012 lähtien mm. laatu- ja tutkimusosastojen johtajana. Päivin monipuolinen kokemus myyntitehtävistä ja syvällinen asiantuntijaosaaminen luovat erinomaiset edellytykset Farentan asiantuntijapalvelujen myyntiin.

”Otan myyntipäällikön tehtävän vastaan innoissani. On hienoa olla farentalainen ja päästä kehittämään ja kasvattamaan Farentan lääketeollisuuden palvelujen myyntiä.”
Päivi Asikainen

Oriola-KD osti Farentan ja laajenee palveluissa 1.9.2016

Oriola-KD osti Farentan ja laajenee palveluissa

Oriola-KD on 1. syyskuuta 2016 ostanut 70,9 prosentin osuuden suomalaisesta lääkealan palveluyrityksestä Farentasta ja samalla sopinut oikeudesta ostaa myös jäljelle jäävä osuus. Farentan operatiivinen johto on sitoutunut jatkamaan tehtävissään ja kehittämään palveluliiketoimintaa lääkeyrityksille, apteekeille ja terveydenhuollon toimijoille yhdessä Oriola-KD:n kanssa.

Farenta on vuonna 2003 perustettu suomalainen lääkealan palveluyritys, joka tarjoaa asiantuntijapalveluita lääkeyrityksille ja henkilöstöpalveluita apteekeille. Farenta palvelee vuosittain yli 100 lääkeyritystä ja 300 suomalaista apteekkia. Lähes 8 000 lääkealan työntekijää hyödyntää Farentan sähköisiä palveluita työssään säännöllisesti. Vuonna 2015 Farentan liikevaihto oli 14,6 M€, ja yrityksessä työskentelee noin 400 farentalaista.

”Farentan hankinta tukee Oriola-KD:n strategiaa kasvaa palveluissa ja laajentua terveydenhuollon markkinoilla. Farentan kattava palveluvalikoima täydentää erinomaisesti Oriola-KD:n palvelukokonaisuutta lääkeyrityksille, apteekeille ja terveydenhuollon toimijoille. Autamme asiakkaitamme menestymään kliinisestä lääketutkimuksesta aina kuluttajapalveluihin saakka”, sanoo Kimmo Virtanen, johtaja, Oriola-KD:n Palvelut-liiketoiminta-alue.

”Panostamme molemmat voimakkaasti palveluliiketoiminnan kehittämiseen, mikä on erinomainen lähtökohta vahvalle kumppanuudelle. Yhdessä olemme vahva toimija Pohjoismaissa ja Baltiassa ja tarjoamme asiakkaillemme laajan palveluvalikoiman”, toteaa Farentan toimitusjohtaja Mikko Veräjänkorva.

Lisätietoja:

Oriola-KD
Kimmo Virtanen
johtaja, Palvelut-liiketoiminta-alue
puh. 010 429 2069
sähköposti: kimmo.virtanen@oriola.com

Farenta
Mikko Veräjänkorva
toimitusjohtaja
puh. 010 4398 210
sähköposti: mikko.verajankorva@farenta.fi

Tutkimusapteekkiverkoston keräämästä aineistosta on julkaistu tieteellinen artikkeli 29.8.2016

Tutkimusapteekkiverkoston keräämästä aineistosta on julkaistu tieteellinen artikkeli


Vuonna 2015 päättyneessä kyselytutkimuksessa selvitettiin metotreksaattihoitoon sitoutumista itsepistettäviä biologisia lääkkeitä käyttävillä nivelreumapotilailla. Aineisto kerättiin Farentan koordinoimassa tutkimusapteekkiverkostossa, johon kuuluu nykyään jo yli 160 apteekkia ympäri Suomea.

Aineistosta on ilmestynyt tieteellinen artikkeli*, jonka laatimisessa oli mukana Suomen johtavia reumatologeja. Kyselytutkimuksen tilaajana oli Roche Oy. Tuloksista selvisi muun muassa, että vastanneista 28 % oli biologisella monoterapialla. Metotreksaatin käytön oli lopettanut 50 % vastaajista ja 45 % käytti sitä vastaushetkellä. Metotreksaatin käyttäjistä 7 % ei ottanut lääkettä juuri koskaan.


Ainutlaatuista yhteistyötä

Tutkimuksen toteutukseen osallistunut reumatologian professori Tuulikki Sokka-Isler Jyväskylästä kertoo reumatutkimuksesta seuraavasti:

”Suomalaisten reumapotilaiden lääkehoitoon sitoutuminen oli varsin hyvää. Nykyisin lääkeostot voi helposti tarkistaa e-reseptitiedoista ja erittäin harvoin tulee negatiivisia yllätyksiä. Apteekkien kautta tehtävän tutkimuksen hyöty on siinä, että se on hoitoyksiköstä riippumatonta ja parhaimmillaan antaa sellaista tietoa, jota muuta kautta ei saada.”

Yksi tutkimusaineiston keruussa mukana olleista apteekeista oli Lempäälän Keskus Apteekki. Proviisori Katri Koiranen kommentoi:

”Tutkimuskyselyitä oli mukava toteuttaa asiakkaiden kanssa. Tutkimuskyselyt sopivat hyvin apteekin lääkeneuvonnan yhteyteen. Asiakkaat osallistuivat kyselyihin mielellään ja kokivat tulleensa huomioiduksi sekä saaneensa kertoa mielipiteensä kokemuksistaan lääkehoidon toteutumisesta.”


Tiedustelut: tutkimuspäällikkö Juha Turunen, puh. 010 4398 247, juha.turunen@farenta.fi

*Aaltonen K, Turunen JHO, Sokka T, Puolakka K, Valleala H:
A survey on the medication adherence to methotrexate among rheumatoid arthritis patients treated with selfadministered biologic drugs.
Clinical and Experimental Rheumatology 2016 Jul-Aug;34(4):694-697.

Laura Riihimäki-Lampén myyntilupaosaston johtajaksi 15.8.2016

Laura Riihimäki-Lampén myyntilupaosaston johtajaksi

Laura Riihimäki-Lampén on nimitetty Farentan myyntilupaosaston johtajaksi 1.8.2016 alkaen. Laura on toiminut useamman vuoden ajan Farentan myyntilupaosastolla myyntilupa-asiantuntijana ja farmaseuttis-kemiallisena asiantuntijana sekä vuodesta 2014 lähtien myyntilupapäällikkönä. Laura on työskennellyt myyntilupien parissa myös ennen Farentalle siirtymistään ja sitä ennen tutkijana Farmasian tiedekunnassa.

Porin Karhu Apteekki on ollut vuosia yksi Suomen aktiivisimmista tutkimusapteekeista 23.6.2016

Porin Karhu Apteekki on ollut vuosia yksi Suomen aktiivisimmista tutkimusapteekeista

Apteekit tekevät Suomessa ainutlaatuista tutkimustyötä. Lääkkeiden käyttäjien parissa tehtävillä kyselytutkimuksilla kerätään todellista käyttötietoa, jota tarvitaan muun muassa hinta- ja korvattavuushakemuksiin. Tutkimuksissa selvitetään asioita, joita ei ole helposti saatavissa viranomaislähteistä, kuten haittavaikutusrekisteristä tai Kelan lääkekorvaustilastoista. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi tutkittavan lääkkeen todellinen annostus ja käyttötarkoitus, oheislääkitys, elämänlaatu, aiemmat hoitokokeilut sekä tupakointi ja muu terveyskäyttäytyminen. Farenta aloitti tutkimusyhteistyön suomalaisapteekkien kanssa vuonna 2012. Nyt tutkimusapteekkien verkostossa on yli 160 apteekkia.

Tutkimusapteekki erottautuu

Jos ihan rehellisiä ollaan, tutkimusapteekkikonsepti ei aikoinaan aivan heti auennut Porin Karhu Apteekin henkilökunnalle.

- Asiaan piti hieman perehtyä yhdessä, sillä toimintamalli oli täysin uusi. Kun hoksasimme, mitä tutkimuksiin osallistuminen voi apteekille antaa, lähdimme innolla mukaan heti ensimmäisten joukossa, kertoo proviisori Johanna Kangas.

Tutkimuskyselyt tehdään reseptintoimituksen yhteydessä. Apteekkiohjelma muistuttaa, että toimitettavan lääkkeen käyttäjien parissa on meneillään tutkimus. Jos asiakas on halukas osallistumaan, hän vastaa muutaman minuutin mittaiseen kyselyyn iPadilla. Kyselyn ohessa farmaseuttisella henkilöstöllä on usein mahdollisuus käydä asiakkaan kanssa syvempää keskustelua tämän lääkityksestä. Kangas on tyytyväinen siihen, että Karhu Apteekki on mukana edistämässä Suomessa tehtävää lääketutkimusta. Aktiivisuus tutkimusapteekkina vahvistaa apteekin asiantuntijuutta paitsi asiakkaiden, myös päivittäistavarakaupan ja päättäjien suuntaan. Kankaan mukaan tutkimusapteekkina toimiminen on myös hyvä esimerkki apteekin uudistuvasta roolista.

- Meidän odotetaan tekevän yhä enemmän yhteistyötä muun terveydenhuollon kanssa. Tätä työtä on ilo tehdä, Kangas kertoo.

Luonteva osa arkea

Tähän mennessä Farentan tutkimusapteekkien verkostossa on tutkittu muun muassa lääkevalmisteita, joita käytetään diabeteksen, kohonneen kolesterolin ja eturauhassyövän hoidossa. Karhu Apteekki on kerännyt vastauksia aktiivisesti kaikissa tutkimuksissa, joissa on ollut mukana reilun kolmen vuoden aikana. Joskus käynnissä on ollut yhtäaikaisesti useampikin tutkimus.Henkilökunta on kokenut, että tutkimusten toteuttaminen on mielekäs lisä perustyöhön.

- Tämä on matalan kynnyksen juttu, jolla voi laajentaa omaa osaamista ja kerätä tärkeää käyttäjätietoa. Samalla tulee vaihtelua päivittäiseen työhön, Kangas sanoo.

Kankaan nimeämä farmaseutti vastaa apteekin sisällä tutkimusten käynnistämisestä ja sujuvuudesta. Farentalta apteekki saa valmiin materiaalipaketin, jonka sisältöä se käyttää esimerkiksi Facebook-sivuillaan ajankohtaisista asioista tiedottaessaan. Hiljattain Karhu Apteekin henkilöstö ja Farenta järjestivät ideapäivän, jossa pohdittiin yhdessä tutkimustoiminnan kehittämistä. Sen tuloksena Porissa pilotoidaan uutta tiedotustapaa.

- Pian saamme suoratoimitukseen tabletin, jossa pyörii mainos käynnissä olevasta tutkimuksesta. Näin tutkimus on helppo ottaa puheeksi ja ehkä asiakas itsekin kysyy asiasta spontaanisti, Kangas pohtii.

Hyvän asian puolesta

Seuraava tutkimusapteekkien verkostossa toteutettava tutkimus liittyy hormonaaliseen ehkäisyyn. Karhu Apteekki on lähdössä siihenkin mukaan. Voi olla, että osallistumisinnokkuutta selittää osittain karhulaisten kilpailuhenkisyys. Kankaan mukaan apteekkilaisia on helppo motivoida mukaan hyviin ideoihin.

- Jos kuulemme, että tutkimuksesta puuttuu vielä 50 vastaajaa, tsemppaamme toisiamme entistä enemmän. Meidän porukka on sellaista, joka innostuu helposti uusista asioista. Tutkimustoiminnan win-win -asetelma lisää motivaatiota entisestään.

 

Lue lisää tutkimusapteekkitoiminnasta tästä.

Ulla Partanen myynninedistämispalveluiden johtajaksi 15.6.2016

Ulla Partanen myynninedistämispalveluiden johtajaksi

Ulla Partanen on aloittanut 1.5.2016 Farentalla myynninedistämispalveluiden johtajana. Tehtävä on määräaikainen vuoden 2016 loppuun saakka. Ulla on toiminut Farentalla usean vuoden ajan erilaisissa farmaseuttisissa sekä myynnillisissä tehtävissä, viimeisimpänä myynninedistämispalveluiden myyntipäällikkönä.

Marja Havo, Antti Kataja ja Tiia Tammi Market Access Specialisteiksi 10.6.2016

Marja Havo, Antti Kataja ja Tiia Tammi Market Access Specialisteiksi

Farentan Market Access –osaston Marja Havo, Antti Kataja ja Tiia Tammi on nimitetty 1.6.2016 alkaen Market Access Specialisteiksi.

Proviisorit Marja, Antti ja Tiia ovat työskennelleet Farentalla useita vuosia: uran aluksi Farentan asiakasapteekeissa farmaseutteina ja sittemmin Farentan lääketeollisuuden koulutusputken myötä hinta- ja korvattavuustehtävissä, joissa he etenivät assistenteista asiantuntijoiksi.

Marjan, Antin ja Tiian osaaminen ja toimenkuva on laajentunut Farenta-vuosien aikana merkittävästi. Asiantuntemus on syventynyt Farentan Market Access -huippuosaajista koostuvan tiimin hyvässä ohjauksessa Farentan toimistolla sekä pitkissä toimeksiannoissa lääketeollisuuden asiakasyrityksissä.

 

Marja Havo, Tiia Tammi ja Antti Kataja

Outi Koskela lääketeollisuuden laatupäälliköksi 9.6.2016

Outi Koskela lääketeollisuuden laatupäälliköksi

Outi Koskela on aloittanut 1.6.2016 Farentalla lääketeollisuuden liiketoimintayksikön laatupäällikkönä. Farenta haluaa tarjota asiakkailleen vain parasta mahdollista palvelua. Laatupäällikkönä Outi vastaa Farentan lääketeollisuuden liiketoimintayksikön laatutyön koordinoinnista ja tukee osastojen sisäisiä laatutoimia.

Outilla on monipuolinen lääke- ja luonnontieteellisen alan osaaminen. Koulutukseltaan Outi on proviisori ja kemisti. Hän on myös suorittanut tohtorin tutkinnon luonnontieteellisellä alalla ja tutkijanuran lisäksi toiminut akateemisissa opetustehtävissä.

Vuonna 2011 Outi aloitti Farentalla apteekkityöntekijänä ja suoritti Secret Files Oy:n kanssa yhteistyössä järjestetyn CRA-koulutuksen. Outi siirtyi vuonna 2013 Farentan lääketeollisuuden liiketoimintayksikköön, jossa hän on työskennellyt tutkimusosastolla tutkimuskoordinaattorina sekä laatuosaston asiakasyrityksessä lääketukkukaupan vastuunalaisena johtajana ja asiantuntijatehtävissä. Laatupäällikön vastuiden ohella Outi jatkaa työtään tutkimuskoordinaattorina sekä tehtäviään Farentan asiakasyrityksessä.

Kiitos yritysvastuukyselyyn vastanneille! 25.5.2016

Kiitos yritysvastuukyselyyn vastanneille!

Lähestyimme tänä keväänä sidosryhmiämme kyselyllä yritysvastuutyömme kehittämiseksi. Halusimme kuulla henkilöstön, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden mielipiteen asioista, jotka he kokevat toiminnassamme merkittäviksi. Meille on tärkeää, että yritysvastuutyömme suuntaviivat ovat samassa linjassa sidosryhmiemme näkemyksen kanssa.

Kysely lähetettiin yli 1 000 vastaanottajalle ja vastauksia kertyi lähes 300. Olemme erittäin kiitollisia vastauksista ja arvokkaista ajatuksista toimintaamme liittyen. Aloitamme nyt tulosten analysoinnin ja Farentan yritysvastuuohjelman luomisen. Tiedotan työmme edistymisestä ja yritysvastuuohjelmamme sisällöstä myöhemmin kesällä.

Kyselyn ohessa arvoimme kolme kappaletta 100 euron arvoisia S-ryhmän lahjakortteja. Arpaonni suosi Johannaa Lahdesta, Mikaa Espoosta ja Villeä Keravalta. Onnea voittajille!

Aurinkoista kesän odotusta!

Mikko Veräjänkorva
Toimitusjohtaja

Anne-Maj Forsström lääketeollisuuden myyntijohtajaksi 17.5.2016

Anne-Maj Forsström lääketeollisuuden myyntijohtajaksi

Anne-Maj Forsström on aloittanut 1.5.2016 Farentalla lääketeollisuusyksikön myyntijohtajana.

Minna Sibeliuksen jäädessä äitiysvapaalle lääketeollisuuden myyntijohtajan tehtävät siirtyvät 1.5.2016 tehtävään nimitetylle Anne-Maj Forsströmille. Anne-Maj on toiminut aiemmin usean vuoden ajan Farentan myynninedistämispalveluiden osastonjohtajana ja sitä ennen lääketeollisuuden ja lääketukkukaupan erilaisissa myynti- ja markkinointitehtävissä.

Farenta mukana Apteekkaripäivillä 21.–22.4.2016 18.4.2016

Farenta mukana Apteekkaripäivillä 21.–22.4.2016

Olemme mukana Apteekkaripäivien näyttelyssä Marina Congress Centerissä to 21. - pe 22.4.2016 osastolla 125.

Tiesitkö, että vuokratyövoiman ansiosta apteekkisi voi säästää henkilöstökuluissa? Palvelupäällikkömme kertovat henkilöstön optimoinnista eli kuinka apteekin henkilöstömäärän saa sovitettua vastaamaan todellista tarvetta. Osastollamme on myös Tutkimusosaston edustaja kertomassa, mitä tutkimustoiminta apteekeissa käytännössä tarkoittaa ja kuinka apteekkisi pääsee mukaan tutkimusapteekkitoimintaan.

Tervetuloa!

Lue lisää palveluistamme apteekeille www.farenta.com/apteekki

Vuokratyövoiman käyttö koetaan apteekeissa helpoksi 13.4.2016

Vuokratyövoiman käyttö koetaan apteekeissa helpoksi

Apteekkien työnantajaliiton apteekkareille tekemän kyselyn perusteella kokemukset vuokratyövoiman käytöstä ovat pääsääntöisesti positiivisia. Vuokratyöntekijät koetaan ammattitaitoisiksi ja joustaviksi. Vuokratyövoimaa käytetään, koska sijaisia on vaikea saada (48 %) ja sen käyttö on helppoa (32 %). Vastauksista nousi muun muassa esille, että vuokratyövoiman avulla henkilöstön saa helposti mitoitettua tarvetta vastaavaksi. Lue lisää kyselyn tuloksista: http://apta.fi/apteekkariliitto/tiedotteet2/2016/jaesentiedote_5_16_25556

Farenta puolestaan lähetti loppuvuodesta 2015 asiakastyytyväisyyskyselyn Farentan palveluja käyttäville apteekeille. Kyselyyn vastasi noin sata apteekkia. Yli 90 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä Farentan työntekijöitä ammattitaitoisina ja aktiivisina asiakaspalvelijoina. 96 prosenttia vastaajista sanoi voivansa suositella Farentan palveluita kollegalleen.

Tiesitkö, että vuokratyövoiman ansiosta apteekki voi myös säästää henkilöstökuluissa? Tilaa laskelma apteekkiisi: Heikki Matero, puh. 010 4398 226, heikki.matero@farenta.fi

Farenta osti kliinisiä lääketutkimuksia koordinoivan Secret Files Oy:n 11.3.2016

Farenta osti kliinisiä lääketutkimuksia koordinoivan Secret Files Oy:n

Farenta osti kliinisiä lääketutkimuksia koordinoivan asiantuntijaorganisaation Secret Files Oy:n osakekannan. Yrityskauppa astui voimaan 1.1.2016. Kliinisten tutkimusten avulla saavutettu asiantuntijuus vahvistaa Farentan kehittämää kansainvälisesti ainutlaatuista tutkimuskonseptia.

Yritysten välinen tiivis yhteistyö alkoi jo vuoden 2012 alussa, jolloin Farenta osti vähemmistöosuuden Secret Files Oy:n osakkeista. Secret Files jatkaa toimintaansa Farentan tytäryrityksenä entiseen tapaan tarjoten korkealuokkaisia tutkimuksiin liittyviä asiantuntijapalveluita. Secret Filesin perustaja Ritva Loponen jatkaa yrityksen toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä. 

Lisätietoja:

Mikko Törmä
maajohtaja
Farenta
mikko.torma@farenta.fi
010 4398 211

Ritva Loponen
toimitusjohtaja
Secret Files
ritva.loponen@secret-files.fi
044 534 5542

Farenta mukana Proviisoripäivän näyttelyssä 19.3.2016 10.3.2016

Farenta mukana Proviisoripäivän näyttelyssä 19.3.2016

Farenta on mukana lauantaina 19.3.2016 järjestettävän Proviisoripäivän näyttelyssä (Arcada, Jan-Magnus Janssonin aukio 1, Helsinki). Tervetuloa kuulemaan apteekkien henkilöstön optimoimisesta! Paikalla on myös tutkimusosaston edustaja kertomassa tutkimuksista apteekeissa.

Aamupäivän luennolla Farentan myyntijohtaja Minna Sibelius kertoo ulkoistamisen trendeistä. 

Nähdään siellä!

Apteekki, tilaa farentalainen kesäksi 15.4. mennessä! 5.2.2016

Apteekki, tilaa farentalainen kesäksi 15.4. mennessä!

Kesän tilausaikataulun puitteissa tilauksen viikoille 21–35 jättäneet apteekit ovat mukana ilmaisen syyslomaviikon* arvonnassa.  

Tilaukset Farentaverkon kautta tai sähköpostitse apteekki@farenta.fi.

 

*farmaseutti apteekkiin viideksi peräkkäiseksi päiväksi viikolla 44

Lauri Kekoni Farentan Business Solution Manageriksi 27.1.2016

Lauri Kekoni Farentan Business Solution Manageriksi

Proviisori Lauri Kekoni on aloittanut 4.1.2016 Farentalla Business Solution Managerina tavoitteenaan kehittää lääketeollisuuden ja sairaaloiden välistä yhteistyötä.

Ennen Farentalle siirtymistään Kekoni on työskennellyt lukuisissa eri lääkeyrityksissä tuotekehittelyssä, lääke-esittelijänä, myynti-, tuote- ja markkinointipäällikkönä, lääketieteellisenä asiantuntijana sekä lääkefirman Suomen johtajana. 

Haluatko kuulla kesätyöstä Farentalla? 7.1.2016

Haluatko kuulla kesätyöstä Farentalla?

Farenta järjestää infotilaisuuden kesän rekrytoinneista. Ilmoittaudu mukaan, jos haluat

 • tulla nauttimaan salaattibuffetista kollegoiden kanssa,
 • yhdistää sukuloinnit toisella paikkakunnalla kesätyöhön,
 • nähdä erilaisia apteekkeja ympäri Suomen,
 • rakentaa kattavan kontaktiverkoston,
 • tavata tilaisuudessa muita farmasian alan ammattilaisia ja vaihtaa ajatuksia tai
 • kuulla mitä Farentalla on tarjolla työrintamalla.

Infotilaisuudet järjestetään Helsingissä ja Kuopiossa seuraavina ajankohtina:

 • Helsinki: to 28.1.2016 klo 17 - 18.30, Hotel Arthur (Vuorikatu 19). Ilmoittaudu 21.1. mennessä täällä.
 • Kuopio: ti 26.1.2016 klo 17 - 19, ravintola Harald (Tulliportinkatu 44). Ilmoittaudu 21.1. mennessä täällä. 

Tervetuloa!

Palautekyselyn voittaja on arvottu 4.12.2015

Palautekyselyn voittaja on arvottu

Lähetimme Farmasian Päivien messuosastollamme vierailleille henkilöille palautekyselyn Farentasta Farmasian Päivillä. Kyselyyn vastasi 445 henkilöä. Kiitos kaikille vastanneille!

Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin 100 euron arvoinen S-ryhmän lahjakortti. Lahjakortin voittaja on:

SIRPA KEINÄNEN

Onnea!

Vielä ehdit tilata farentalaisen jouluviikoksi - tee tilaus 27.11. mennessä! 23.11.2015

Vielä ehdit tilata farentalaisen jouluviikoksi - tee tilaus 27.11. mennessä!

Joulukiireiden lisäksi työtä apteekkeihin tuovat Kela-korvausten muuttuminen ja lääkekaton täyttyminen. Varaudu joulusesonkiin ja tilaa farentalainen viimeistään nyt, sillä viime vuonna työntekijät vietiin käsistä! Kun teet tilauksen 27.11. mennessä, ehdit saada farentalaisen vielä viikoille 52 ja 53.

Tilaukset:

Farmasian Päivien kyselyn voittaja arvottu 23.11.2015

Farmasian Päivien kyselyn voittaja arvottu

Noin 900 henkilöä osallistui Farmasian Päivillä Farentan messuosastolla olleeseen kilpailuun. Osallistujien kesken arvottiin 400 euron elämyslahjakortti, jonka voitti Elina Jouppi Hämeenlinnasta. Onnittelut!

Farenta tutkii kohonneen kolesterolin hoitoa yhteistyössä Amgenin kanssa 19.11.2015

Farenta tutkii kohonneen kolesterolin hoitoa yhteistyössä Amgenin kanssa

Farenta toteuttaa Amgenin toimeksiannosta tutkimuksen kohonneen kolesterolin hoidosta. Kohonnut kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, jonka takia kohonneen kolesterolin hoitoon vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen on tärkeää.

Tutkimukseen pyydetään mukaan noin 1 000 potilasta, joilla on kohonnut riski sydän- ja verisuoniperäisille tapahtumille. Tutkimuksen avulla on tarkoitus saada lisää tietoa kohonneen kolesterolin hoidon tavoitteista, lääkehoidosta ja potilaiden sitoutumisesta kohonneen kolesterolin hoitoon.

Tutkimus käynnistyy Farentan kanssa yhteistyötä tekevissä tutkimusapteekeissa Farmasian Päivien jälkeisellä viikolla. Farentan tutkimustoiminnassa on tällä hetkellä mukana jo lähes 150 apteekkia.

Lisätietoja:

Päivi Asikainen
Tutkimusosaston johtaja, Farenta
puh. 010 4398 275
paivi.asikainen@farenta.fi

Farentaverkko on tutkitusti tärkein 18.11.2015

Farentaverkko on tutkitusti tärkein

Farentaverkko on tutkitusti tärkein media farmasisteille, kun haetaan tietoa lääkkeistä ja välineistä. Tämä käy ilmi Success Clinic Oy:n tutkimuksesta keväällä 2015. Tutkimuksen aiheena oli sähköisten palveluiden ja medioiden käyttö farmasistien työn tukena. 

Apteekkien palvelutarvetutkimus (Success Clinic Oy 2015) puolestaan osoitti, että Farentaverkko on toiseksi mielekkäin kanava saada tietoa työn tueksi.

 

Kajaanin Veturi-apteekki on Vuoden tutkimusapteekki 16.11.2015

Kajaanin Veturi-apteekki on Vuoden tutkimusapteekki

Lääkkeisiin liittyviä tutkimuksia tehdään jo 140 suomalaisapteekissa. Apteekkiasiakkaille tehdyillä kyselytutkimuksilla saadaan lääkkeen käytöstä tietoja, joita kliiniset lääketutkimukset eivät paljasta. Palvelun muutama vuosi sitten kehittänyt Farenta Oy vie potilaskyselykonseptiaan nyt myös ulkomaille.

Kajaanilaisessa Veturi-apteekissa tehdään reseptitoimitusten yhteydessä toteutettavia potilaskyselyjä jo kolmatta vuotta. Aktiivinen tutkimustyö palkittiin Vuoden tutkimusapteekki -tunnustuksella lauantaina Helsingissä järjestetyillä Farmasian Päivillä.

– Jos asiakkaan profiili sopii tutkimukseen ja hetki on sopiva, käymme kysymykset läpi reseptin toimituksen yhteydessä. Vastaukset kirjataan heti tabletille eikä niistä ole sen jälkeen meille enää ylimääräistä vaivaa. Tämä on tärkeää, koska asiakaspalvelu ei saa kyselyjen vuoksi häiriintyä, kertoo apteekkari Merja Niskanen Kajaanin Veturi-apteekista.

Niskasen mukaan asiakkaat suhtautuvat kyselyihin enimmäkseen positiivisesti, koska he tietävät vastausten hyödyttävän lääkkeen käyttäjiä tulevaisuudessa. Osa lääkeyritysten tilaamista tutkimuksista on liittynyt diabetekseen ja muihin kansantauteihin ja osa harvinaisempiin sairauksiin, kuten MS-tautiin. Käyttäjiltä saatava tieto on lääkeyrityksille tärkeää, koska kaikkea tarvittavaa tietoa ei löydy rekistereistä, ja rekisteritutkimusten lupaprosessit ovat hitaita.

– Tutkimuksilla on selvitetty esimerkiksi hoidon sujuvuutta arjessa, kuten potilaan matkan pituutta hoitopaikalle tai lääkkeen lisäksi saatavaa oheistukea, kertoo tutkimusosaston johtaja Päivi Asikainen tutkimusten käytännön toteutuksista vastaavasta Farentasta.

Osaa tuloksista on käytetty lääkkeiden hintalautakunnan hakemuksissa, jotta lääke pysyisi Kela-korvattavuuden piirissä. Joidenkin tutkimusten tuloksista kirjoitetaan parhaillaan kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita.

Kajaanin Veturi-apteekki on ollut tutkimusapteekkiverkostossa mukana alusta asti, koska apteekkari Merja Niskasen mukaan kyselytutkimukset hyödyttävät potilaiden ja lääkeyritysten lisäksi myös apteekin henkilöstöä.

– Kyselyyn liittyvä ajantasainen tietopaketti tutkittavasta lääkkeestä on osa farmaseuttien jatkuvaa kouluttautumista. Tämä on myös luonteva tapa syventää asiakassuhdetta. Potilas kokee, että häntä kuunnellaan ja hänestä ollaan kiinnostuneita.

Vuoden tutkimusapteekki -tunnustuksella halutaan edistää apteekkien roolia lääketutkimuksessa ja avartaa lääketutkimusten näkökulmaa kohti niin sanottua real world dataa, jossa potilaan kokemukset lääkkeen käytöstä korostuvat. Tutkimusapteekkitoiminta on hyvä käytännön esimerkki apteekkien monipuolisesta ja tärkeästä tehtävästä suomalaisessa terveydenhuollossa.

Tutkimusapteekkiverkostoa Suomessa ylläpitävä Farenta on tänä vuonna aloittanut tutkimuskonseptinsa kansainvälistämisen. Paikallisten tutkimusapteekkien verkostoa luodaan parhaillaan Puolaan.

Lisätiedot:
Apteekkari Merja Niskanen, Veturi-apteekki, puh. 040 5433 544, merja.niskanen@apteekit.net
Lääketeollisuuden liiketoiminnan johtaja Akseli Kivioja, Farenta Oy, puh. 010 4398 219, akseli.kivioja@farenta.fi


Kuvassa tutkimuskyselyä asiakkaan kanssa tekee kajaanilaisen
Veturi-apteekin apteekkari Merja Niskanen.
(kuva: Kimmo Rauatmaa)
 
Farentan nettisivut ja Farentaverkko uudistuvat 12.11.2015

Farentan nettisivut ja Farentaverkko uudistuvat

​Farenta on uudistamassa Farentaverkkoa ja nettisivujaan, ja projekti on loppusilausta vaille valmis. Uuden ulkoasun lisäksi Farentaverkkoon saadaan muun muassa käyttäjäkohtainen etusivu sekä mobiili- ja tablettikäytettävyys. Kirjautuminen Farentaverkkoon tapahtuu jatkossa Farentan nettisivujen kautta. 

Seuraa ilmoitteluamme aiheesta. 

Answering a real-life evidence challenge in a community pharmacy 22.10.2015

Answering a real-life evidence challenge in a community pharmacy

The newly established company FARENTA Polska has just started efforts to create and activate a pharmacy research network in Poland. It is first step in setting up FARENTA operations in Poland. Inspired by the Finnish technology and experience in real-world data (RWD) research, we first launched a FARENTA campaign in Poland to establish the first research network for pharmacy professionals.

In Poland, pharmacists belong to the most trusted healthcare professionals, which, in combination with their knowledge and easy access to patients, make them ideal real-life medical and pharmaceutical practice researchers. Around 2 million people visit pharmacies in Poland everyday - persons with different needs, being under different types of care… It creates a unique opportunity to collect RWD from them, without any unnecessary interventions and reflect on their quality of life, needs, disease burdens, the comparative effectiveness of medicines, adherence, safety information and even more. RWD helps to establish the direction of desired changes in healthcare, broaden experimental knowledge by information from daily practice and show how services and products affect the cost and quality of health care.

Read the article here.

To get more information:

Marcin Balcerzak
FARENTA Polska
marcin.balcerzak@farenta.pl

Farenta mukana Farmasian Päivillä 13.–15.11.2015 19.10.2015

Farenta mukana Farmasian Päivillä 13.–15.11.2015

Tule Farmasian Päiville kuulemaan lisää meistä ja tarjoamistamme mahdollisuuksista! Olemme osastolla 1a2. Osastollamme kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 400 euron elämyslahjakortti.

Lauantaina 14.11. klo 13 näyttelyhallin ohjelmalavalla apteekkiliiketoiminnan johtaja Heikki Matero kertoo henkilöstön mitoittamisesta apteekissa. Viime vuotiseen tapaan palkitsemme myös Vuoden tutkimusapteekin. Palkinnon jakavat maajohtaja Mikko Törmä ja lääketeollisuuden liiketoimintajohtaja Akseli Kivioja.

Nähdään Farmasian Päivillä!

Lisätietoa: www.farmasianpaivat.fi

Farenta tutkii syövän hoidon tasa-arvoisuutta Suomessa 6.10.2015

Farenta tutkii syövän hoidon tasa-arvoisuutta Suomessa

Farenta toteuttaa Suomen Syöpäpotilaat ry:n toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitetään syövän hoidon saatavuutta ja hoitoon pääsyä Suomessa. Lisäksi selvitetään lähteitä, joista potilaat ovat saaneet tietoa sairaudestaan. 

Tutkimuksen tiedot kerätään kattavasti maakunnallisten syöpäyhdistysten neuvonta-asemilta. Tämän lisäksi kysely on lähetetty  Suomen suolistosyöpäyhdistys ry:n (Colores), Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry:n (Propo) sekä Rintasyöpäyhdistys (EuropaDonna Finland ry:n) jäsenille internetkyselynä. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä lääkealan toimijoiden ja terveyspalvelutuottajien kanssa. 

Potilaiden hoidosta on tähän asti ollut saatavana varsin rajallisesti laajasti kartoitettua tietoa. Tutkimuksen tarkoituksena on saada alueellista tietoa hoitokäytännöistä. Tutkimuksen tuloksia on tarkoitus käyttää esikartoituksena myöhemmin toteutettavalle viranomaisjulkaisulle. Tutkimuksen toteutustapa on ainutlaatuinen ja siinä selvitetään potilaan alkuvaiheen hoitoa. Vastaavaa tietoa ei ole aiemmin kerätty Suomessa. 

Potilaiden tasa-arvoinen hoito ja hoidon saatavuus ovat olleet maamme hallituksen agendalla ja viime päivien keskusteluissa. Näiden tärkeiden arvojen katsotaan toteutuvan parhaiten sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita ja rahoitusta muuttamalla.

Ratkaisuksi terveydenhuollon haasteeseen on tarjottu vahvaa keskushallinnon ohjausta. Erojen hoidon toteutuksessa on arveltu johtuvan paitsi potilaan asuinkunnassa saatavilla olevien palvelujen, niin myös vaihtelevien hoitokäytäntöjen mukaan. Uskomme, että tämän tutkimuksen tuloksia voitaisiin hyödyntää laajasti myös Sote-uudistuksen edetessä.

Lisätietoja antaa Farentan tutkimusosaston johtaja Päivi Asikainen, puh. 010 4398 275, paivi.asikainen@farenta.fi.

Liisa Sinervo laatuosaston johtajaksi 13.8.2015

Liisa Sinervo laatuosaston johtajaksi

Liisa Sinervo on aloittanut Farentalla 3.8.2015 laatuosaston johtajana. Liisa on aiemmin toiminut Orion Oy:ssä eri tehtävissä yhteensä yli kymmenen vuoden ajan. Hän on toiminut mm. laadunvalvontakemistinä lääkeainetehtaassa ja sitä ennen tutkijana fysikaalisen analytiikan laboratoriossa. Edeltävän lähes neljän vuoden ajan Liisa Sinervo on toiminut GMP-auditoijana suorittaen raaka-aine- ja pakkausmateriaalivalmistajien tarkastuksia. Liisan vahva GMP-auditointikokemus täydentää erinomaisesti laatuosaston jo ennestään monipuolista osaamista.

Mikko Törmä on nimitetty Farentan Suomen maajohtajaksi 22.6.2015

Mikko Törmä on nimitetty Farentan Suomen maajohtajaksi

​Mikko Törmä on nimitetty Farentan Suomen maajohtajaksi 1.6.2015. Hänen vastuulleen on siirtynyt Suomen liiketoiminnan johtaminen, kehittäminen ja ylimmän johdon esimiesvastuu. Törmä jatkaa edelleen konsernin varatoimitusjohtajana.

Anne Hautala nimitetty Market Access Manageriksi 5.5.2015

Anne Hautala nimitetty Market Access Manageriksi

Proviisori Anne Hautala on aloittanut 4.5.2015 Farentalla Market Access Managerina. Ennen Farentalle siirtymistään Hautala työskenteli Roche Oy:ssä Market Access -tehtävissä, ja sitä ennen lääkkeiden hintalautakunnassa yliproviisorina. Palvelutarjonnan lisääntyessä entinen hinta- ja korvattavuusosasto on 1.5.2015 alkaen muuttanut nimensä Market Access -osastoksi, jota Hautala tulee asiantuntemuksellaan vahvistamaan.

Lääkekorvausjärjestelmän uudistus askel oikeaan suuntaan 8.4.2015

Lääkekorvausjärjestelmän uudistus askel oikeaan suuntaan

Uusi alkuomavastuu ohjaa lääkekorvauksia paljon lääkkeitä käyttäville. Samalla peruskorvaus nousee 40 prosenttiin. 

Vuoden 2016 alusta alkaen lääkkeistä maksetaan Kela-korvausta vasta sen jälkeen, kun korvaukseen oikeuttavia lääkeostoja on vuoden alusta lukien kertynyt samalle henkilölle 45 euron edestä. Vuotuinen alkuomavastuu koskee korvattavaksi hyväksyttyjä lääkemääräyksellä määrättyjä lääkkeitä, perusvoiteita sekä kliinisiä ravintovalmisteita. Alkuomavastuu ei koske alle 18-vuotiaita. Alkuomavastuun käyttöönotto on yksi helmikuussa hyväksytyn sairausvakuutuslakipaketin keskeisimpiä uudistuksia. Sillä pyritään tukemaan paljon lääkkeitä käyttäviä kansalaisia. 

– Vaikka alkuomavastuu jää kokonaan kuluttajan itsensä maksettavaksi, tulee järjestelmä toisaalla vastaan. Kun pienistä vuotuisista lääkeostoista ei makseta Kela-korvausta, voidaan säästyviä varoja ohjata peruskorvattavista valmisteista maksettavan osuuden nostamiseen ja erityisesti paljon lääkkeitä käyttävien tueksi, sanoo lääketeollisuuden liiketoiminnan johtaja Akseli Kivioja Farentalta. 

Lue Akselin haastattelu kokonaisuudessaan www.farentaverkko.fi/extra.

Haemme GMP-Auditoijaa 20.1.2015

Haemme GMP-Auditoijaa

​Haemme GMP-AUDITOIJAA työskentelemään lääketeollisuuden asiakasyrityksillemme. Työssäsi liikut ympäri maailman. Osaamisesi mukaan työnkuvaan voi kuulua myös mahdollisesti muita tehtäviä, esimerkiksi vaativia asiantuntijatehtäviä tai GDP-auditointeja.

Työ voi olla joko kokopäiväinen tai osa-aikainen työnhakijan tarpeesta riippuen. Asuinpaikallasi ei ole merkitystä, sillä työ sisältää paljon matkustamista.

Odotamme sinulta GMP-maailman auditointikokemusta, hyvää englannin kielen osaamista sekä hyviä viestintä- ja yhteistyötaitoja. Sinun tulee olla valmis matkustamaan. Olethan myös taitava tuottamaan tekstiä ja hyvä ihmistuntija. Koulutuksesi voi olla esimerkiksi farmaseuttinen. Eduksi laskemme laaja-alaisen työkokemuksen tuotannosta lääketehtaassa ja hyvän kielitaidon.

Tarjoamme hyvät työsuhde-edut ja loistavan, tekemisen meininkiä huokuvan työyhteisön. Ilo, inhimillisyys ja innovatiivisuus ovat arvomme, jotka nousevat farentalaisen arjessa esille jatkuvasti. Farentalla on tarjolla alan laajimmat työmahdollisuudet Suomessa - farmasian alan ykköstyöpaikat löydät meiltä!

Jätä hakemuksesi 2.2.2015 mennessä Farentan CV-pankkiin https://www.farentaverkko.fi/jobs. Lisätietoja työstä antaa Päivi Asikainen puh. 010 4398 275.

Minna Sibelius on nimitetty Farentan myyntijohtajaksi 19.1.2015

Minna Sibelius on nimitetty Farentan myyntijohtajaksi

Minna Sibelius on nimitetty Farentan myyntijohtajaksi 1.1.2015 alkaen. Hän on työskennellyt Farentalla vuodesta 2005 alkaen muun muassa farmaseuttina, koulutuspäällikkönä ja lääketeollisuuden liiketoimintayksikön myynti- ja markkinointiosaston johtajana.

 

tästä

Farmasian päivien palautekyselyn arvonnan voittaja 14.12.2014

Farmasian päivien palautekyselyn arvonnan voittaja

Lähetimme Farmasian Päivien messuosastollamme vierailleille henkilöille palautekyselyn Farentasta Farmasian Päivillä. Kaikkiin kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin 100 euron arvoinen S-ryhmän lahjakortti. Lahjakortin voittaja on:

PETRA WIND

Onnea Petralle!

Opiskelijakyselyn arvonnan voittaja 3.12.2014

Opiskelijakyselyn arvonnan voittaja

Farenta järjesti opiskelijoille kyselyn, jossa arvonnan pääpalkintona oli 100 euron arvoinen lahjakortti S-ryhmään.

Arvonnan voitti Giang Le.

Toivotamme voittajalle paljon onnea!​

Kysy lisää!

Kysy chatista esim. työmahdollisuuksista.

 • Apteekki
 • Puh. 010 4398 222
  (ei vastaanota tekstiviestejä)
 • apteekki@farenta.fi
 • Lääketeollisuus
 • Puh. 010 4398 230
  (ei vastaanota tekstiviestejä)
 • info@farenta.fi
 • Farentaverkko
 • Puh. 010 4398 220
 • farentaverkko@farenta.fi

Toimipisteet

 • Espoo
 • Orionintie 5, 02200 Espoo
 • Kuopio
 • Puijonkatu 22 B, 70100 Kuopio
 • Varsova, Puola
 • Chmielna 132/134, 00-805, Warszawa