Farenta tutkii syövän hoidon tasa-arvoisuutta Suomessa

Posted on October 06, 2015

Farenta toteuttaa Suomen Syöpäpotilaat ry:n toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitetään syövän hoidon saatavuutta ja hoitoon pääsyä Suomessa. Lisäksi selvitetään lähteitä, joista potilaat ovat saaneet tietoa sairaudestaan. 

Tutkimuksen tiedot kerätään kattavasti maakunnallisten syöpäyhdistysten neuvonta-asemilta. Tämän lisäksi kysely on lähetetty  Suomen suolistosyöpäyhdistys ry:n (Colores), Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry:n (Propo) sekä Rintasyöpäyhdistys (EuropaDonna Finland ry:n) jäsenille internetkyselynä. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä lääkealan toimijoiden ja terveyspalvelutuottajien kanssa. 

Potilaiden hoidosta on tähän asti ollut saatavana varsin rajallisesti laajasti kartoitettua tietoa. Tutkimuksen tarkoituksena on saada alueellista tietoa hoitokäytännöistä. Tutkimuksen tuloksia on tarkoitus käyttää esikartoituksena myöhemmin toteutettavalle viranomaisjulkaisulle. Tutkimuksen toteutustapa on ainutlaatuinen ja siinä selvitetään potilaan alkuvaiheen hoitoa. Vastaavaa tietoa ei ole aiemmin kerätty Suomessa. 

Potilaiden tasa-arvoinen hoito ja hoidon saatavuus ovat olleet maamme hallituksen agendalla ja viime päivien keskusteluissa. Näiden tärkeiden arvojen katsotaan toteutuvan parhaiten sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita ja rahoitusta muuttamalla.

Ratkaisuksi terveydenhuollon haasteeseen on tarjottu vahvaa keskushallinnon ohjausta. Erojen hoidon toteutuksessa on arveltu johtuvan paitsi potilaan asuinkunnassa saatavilla olevien palvelujen, niin myös vaihtelevien hoitokäytäntöjen mukaan. Uskomme, että tämän tutkimuksen tuloksia voitaisiin hyödyntää laajasti myös Sote-uudistuksen edetessä.

Lisätietoja antaa Farentan tutkimusosaston johtaja Päivi Asikainen, puh. 010 4398 275, paivi.asikainen@farenta.fi.