Farmasian opiskelija Sanna Artesin ajatuksia Lääketeollisuus tutuksi -illasta

Posted on November 21, 2017

Järjestimme lokakuussa farmasian alan opiskelijoille Lääketeollisuus tutuksi kiertueen. Tavoitimme kiertueella yhteensä noin 250 opiskelijaa Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa. Kolmannen vuoden farmaseutti- ja proviisoriopiskelija Sanna Artes osallistui Helsingin iltaamme ja kertoo tilaisuudesta opiskelijan näkökulmasta alla olevassa kirjoituksessaan. Kiitos Sannalle mukavasta jutusta ja osallistumisesta tilaisuuteemme!

Lääketeollisuus tutuksi -kiertue Helsingissä
Teksti: Sanna Artes, Kolmannen vuoden farmaseutti- ja proviisoriopiskelija, YFK

"Iltapäivällä saimme huonoja uutisia: Käärmeenpesän tiskikone oli mennyt rikki. Putkimies ei voinut tehdä asialle mitään. Näiden uutisten päälle kahmaisin kouraani läjän lasin siruja  - pitkä oma tarinansa – mutta siten lähtökohdat sadan ihmisen koulutusillalle eivät olleet aivan optimaaliset. Hyppäsin kuitenkin auton rattiin, ja ajoimme teemailtavastaavan kanssa Lidliin ostamaan virvokkeita illaksi. Odotuksemme olivat jo korkeat. Vähän hirvitti, mahtavatko suurin piirtein kaikki ilmoittautuneet saapua paikalle. Vasta vuorokautta aiemmin olimme yhdessä Kuopion Fortiksen ja Turun Ex Temporen kanssa rantautuneet vuosittaiselta farmasian opiskelijoiden risteilyltä.

Ennen tilaisuuden alkua tunnelma alkoi nousta jälleen. Ilahduin nähdessäni, että porukkaa oli saapunut farmaseuttivaiheen jokaiselta vuosikurssilta. Olen ollut Farentan Lääketeollisuus Tutuksi -illassa joka vuosi. Tappivuonna työpaikat lääketeollisuudessa tuntuivat lähinnä ajatukselta, hyvin kaukaiselta sellaiselta. Kiinnostusta ja innostusta löytyi oikeastaan kaikkeen mahdolliseen, eivätkä alan kaikki vaihtoehdot edes olleet tiedossamme. Toisena vuonna taisin vain huseerata keittiössä. Nyt kolmannen vuoden opiskelijana tulevaisuus on oikeasti käsissämme. Noin puolen vuoden kuluttua ystäväni ja minä olemme laillistettuja farmaseutteja. Nuorina sellaisina olemme tietty naiiveja ja olemme hyviä viljelemään kliseitä; kaikki on mahdollista ja sitä rataa. Vaikka itse jatkan vielä proviisorin opinnoissa yliopistolla, sen oman uran rakentaminen voi jo alkaa.

Halusin ehdottomasti kuulla tämän vuoden luento-osuuden, sillä Farentalla on ollut merkittäviä uudistuksia viime aikoina. Sitä myötä työpaikkoja ja uramahdollisuuksiakin on tullut runsaasti enemmän. Vaikka Oriola ei ole tänä syksynä esiintynyt julkisuudessa erityisen positiivisessa valossa, on kortilla myös valoisa kääntöpuoli: kriisi on jo työllistänyt monia opiskelijoitamme. Yliopisto on toki opettanut, että farmasian ammattilaisille on työpaikkoja lääketeollisuuden saralla, mutta konkreettisuudesta on jääty kauas. Mitä ne lääketeollisuuden työpaikat sitten ovat? Mitä ne ihmiset tekevät tavallisena maanantai-aamun työpäivänään?

Lääketeollisuus Tutuksi toi paikalle viisi asiantuntijaa Farentalta. Illan avasi juhlavasti itse toimitusjohtaja Mikko Veräjänkorvan tervetuliaissanat. Meidän tämän hetken opiskelijoiden silmissä Farenta on todella iso ja vaikutusvaltainen tekijä alalla. Sekin on kuitenkin lähtenyt pienestä ja kasvanut nykyisiin mittoihinsa vain tämän vuosituhannen aikana. Ehkäpä ”kaikki on mahdollista” ei olekaan pelkkä kliseinen fraasi. Sitten saimme kuulla erilaisissa tehtävissä työskentelevien farentalaisten työpäivistä, tehtävistä sekä koulutus- ja työhistoriasta. Teollisuus yllätti monipuolisilla mahdollisuuksillaan! Farentalla voi työskennellä mielenkiintoisissa tehtävissä esimerkiksi lääkeinformaation, myyntilupien, Market Access, myynninedistämisen sekä kliinisten tutkimusten parissa.

Työtään esittelevät henkilöt olivat paitsi tehtäviltään, myös persoonallisuudeltaan erilaisia. Työ muokkaa tekijäänsä ja toisin päin. Monien mielessä stereotyyppinen lääketeollisuuden rautainen ammattilainen saattaa olla piinkova bisnesmies tai -nainen liituraitapuvussa ja salkuissa puhumassa pelkkää tilasto- ja faktatietoa. Farentan teemaillan perusteella olen kuitenkin yhtäkkiä varma, että kuka vain kurssikavereistani voi luoda uran lääketeollisuudessa. Miten lääkkeitä tehdään – jopa se, mitä lääkkeitä tehdään – on oikeastaan meidän käsissämme. Me naiivit keltanokat olemme alan tulevaisuus. Puheosuuden loputtua nälkäisimmät kuuntelijat hyppäsivät välittömästi nauttimaan pastasta. Toiset nappasivat käsiinsä jonkun asiantuntijoista ja kävivät heti kyselemään työmahdollisuuksia.

Teemaillat, kuten niitä meillä farmasiakunnalla kutsutaan, ovat yleensäkin tunnettuja hyödyllisen oman alan informaation sekä hyvän ruoan ja seuran yhdistelmä. Farenta tarjosi meille parissa tunnissa kattavan paketin konkreettisia asioita teollisuuspuolen työtehtävistä. Juuri sitä opiskelijamme kaipaavat alamme vaikuttajilta, sillä teoriaa meille tulee yliopiston puolesta aivan riittävästi. Käsi jäi viikoksi pakettiin ja astiat saimme tiskata käsin, mutta plussan puolelle jäätiin ehdottomasti. Kaiken kaikkiaan tämä viittä vaille (no, lopputyötä vaille) farmaseutti kiittää Farentaa loistavasta tapahtumasta! Toivottavasti tulette myös ensi vuonna."

Lääketeollisuus_tutuksi_102017.V2.png#asset:351

Tunnelmia Helsingin tilaisuudesta.