Palvelevan apteekin puolesta

Posted on June 30, 2017

Farenta aloittaa yhteistyön Turkuun perustettavan Runosmäen apteekin kanssa.

***

PALVELEVAN APTEEKIN PUOLESTA

Lenita Jokinen avaa Turun 21. apteekin Runosmäkeen syyskuun alussa. Samalla hänestä tulee Suomen nuorin apteekkari.

Runosmäen liikekeskukseen avattavan apteekin tiloissa on keskeneräistä. Kalusteet ovat paikoillaan, mutta lääkevarastoa tai ulkoteippauksia liiketilassa ei vielä ole. Silti valmistelutöissä häärivän Lenita Jokisen ikkunoihin koputellaan tuon tuosta.

- Ihmiset tulevat spontaanisti tervehtimään ja toivottamaan tervetulleeksi Runosmäkeen. Tuntuu, että apteekin avaamista todella odotetaan, Jokinen kertoo.

Runosmäki on Turun suurin kaupunginosa. Sen uusi lähiapteekki avaa ovensa syyskuun ensimmäinen päivä.

Suomen nuorin apteekkari

Lenita Jokisen virallinen nimike on tällä hetkellä apteekkiluvan saanut proviisori. Hän on opintovapaalla ja viimeistelee Helsingin yliopistoon väitöskirjatyötä, joka käsittelee apteekkien palvelutuotantoa muuttuvassa yhteiskunnassa. Uuden apteekin avaamisen myötä Jokisesta tulee 38-vuotiaana Suomen nuorin apteekkari.

- Vaikka olen tehnyt koko proviisorinurani samassa apteekissa, mahtuu mukaan toki monenlaisia vivahteita, Jokinen sanoo.

Farmasian lisensiaatin tutkinnon lisäksi Jokinen on suorittanut yritysjohtamisen ja yrittäjän ammattitutkinnot sekä apteekkifarmasian erikoistumisopinnot proviisoreille. Osa proviisorin työstä on ollut apteekinhoitajana. Tuleva apteekkari on myös kokenut yhdistysaktiivi, joka toimi pitkään alueellisen proviisoriseuran hallituksessa ja on luennoinut muun muassa Farmasian päivillä ja alan oppilaitoksissa.

Toisinkin voi tehdä

Valtaosa aloittavista apteekkareista ostaa toimivan apteekin ja ryhtyy yrittäjäksi yrityskaupan kautta. Lenita Jokinen perustaa täysin uuden apteekin. Se on Suomessa hyvin harvinaista. Se myös tarkoittaa, että kaikki hankinnat on tehtävä itse ja sopimukset neuvoteltava tyhjältä pöydältä. Uuden apteekin perustaminen on käynyt täydestä työstä.

- Ehkä työläämpää kuin osasin kuvitellakaan, Jokinen myöntää. Matkan varrella moni kollega on antanut positiivista palautetta rohkeista valinnoista, joita olen tehnyt.

Apteekin työntekijöiden rekrytointi on juuri käynnistynyt. Runosmäkeen haetaan kahta vakituista farmaseuttia. Työantaja ei kuitenkaan ole Lenita Jokinen, vaan henkilöstöpalveluyritys Farenta. Jokisen mukaan kumppanin kautta toimiminen minimoi riskejä, sillä yrittäjän ei tarvitse huolehtia esimerkiksi vuosi- tai sairauslomista tai muustakaan mitoituksesta.

- Sopivan työntekijämäärän säätäminen aloittavassa apteekissa on melko hankalaa. Osaavia tekijöitä pitää olla tarpeeksi, muttei kuitenkaan liikaa. Kun olin aikani säätänyt työvuorohahmotelmien kanssa, tämän vaihtoehdon vaivattomuus alkoi todella kiinnostaa.

Lenita Jokinen aikoo itse osallistua tulevien työntekijöiden valintaan. Esihaastattelujen jälkeen hän pääsee tapaamaan kandidaatteja ja valitsemaan sopivaa tiimiä. Paitsi apteekkarille itselleen, myös farmaseuteille uudessa apteekissa työskentely on mahdollisuus tehdä asiat toisin.

- Pääsemme tiiminä kehittämään jotain täysin uutta, eikä toiminta ole sidottua mihinkään vanhaan. Ehkä farmaseuteilta löytyy jo valmiiksi erikoisosaamista, jota voimme hyödyntää apteekin palveluissa, Jokinen visioi.

Hyvän palvelun lähiapteekki

Väitöskirjassaan Lenita Jokinen tutkii sitä, millaisiksi apteekkien palvelut ja rooli muodostuvat suuren muutoksen keskellä olevassa suomalaisessa terveydenhuollossa. Tutkija itse toivoo, että apteekit pysyvät uudistuvan terveydenhuollon keskelläkin ammattitaitoista neuvontaa ja palvelua antavina lähipalvelupisteinä. Sellaisina, joiden palvelua suomalaiset kerta toisensa jälkeen tutkimuksissa kehuvat. Kilpailuun päivittäistavarakaupan kanssa ei pidä Jokisen mukaan lähteä, sillä se ei vie apteekkeja oikeaan suuntaan.

- Apteekeissa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Meillä on osaamista toimia matalan kynnyksen paikkana, josta saa nopeasti apua arjen pieniin vaivoihin. Liputan vahvasti palveluperusteisen ja terveydenhuollon kokonaisuuteen nivoutuvan apteekkitoiminnan puolesta.

Jo nyt moni apteekki tekee lääkehoidon kokonaisarviointia päällekkäisten ja epäyhteensopivien lääkitysten karsimiseksi. Muitakin uusia palvelumuotoja on kehitetty, mutta toistaiseksi vain harva niistä on tuotteistettu valtakunnallisesti. Jokinen toivookin, että apteekkiala pystyisi yhteistyössä tekemään uusia palvelumuotoja tunnetuiksi. Runosmäkeen Jokinen haluaa rakentaa uudenaikaisen apteekin, joka tarjoaa asiantuntevaa neuvontaa ja tekee ratkaisuja paikallisia asukkaita kuunnellen.

- Asiakas voi hyvin poiketa apteekkiin kysymään neuvoa vaikkapa iho-ongelmiin. Meidän asiantuntemusta on osata tarjota apua apteekista tai ohjata asiakas eteenpäin lääkärin vastaanotolle. Lääkkeet kuljetamme tarvittaessa kotiin asti, Jokinen lupaa.

Paluu juurille

Liiketilan ja väitöskirjan viimeistelyn lisäksi Jokisen pitää kesän aikana hoitaa vielä yksi projekti maaliin. Perheen nykyinen asunto Tampereella on menossa myyntiin ja muutto Varsinais-Suomeen edessä heinäkuussa. Oma apteekki, uusi koti ja mukavasti järjestyneet päiväkoti- ja kouluasiat ovat saaneet koko perheen odottamaan tulevaa syksyä innolla.

- Turku on minulle tuttu paikka, puoliso on täältä kotoisin ja täällä on puolet sukua ja tukiverkkoja. Koen, että palaamme juurille.

Lenita_Jokinen_Farenta.jpg#asset:362


Alan kehittyminen piilee siinä, että uskalletaan kokeilla uusia toimintatapoja,
sanoo tuleva Runosmäen apteekin apteekkari Lenita Jokinen.
Kuva Vesa-Matti Väärä