Porin Karhu Apteekki on ollut vuosia yksi Suomen aktiivisimmista tutkimusapteekeista

Posted on June 23, 2016

Apteekit tekevät Suomessa ainutlaatuista tutkimustyötä. Lääkkeiden käyttäjien parissa tehtävillä kyselytutkimuksilla kerätään todellista käyttötietoa, jota tarvitaan muun muassa hinta- ja korvattavuushakemuksiin. Tutkimuksissa selvitetään asioita, joita ei ole helposti saatavissa viranomaislähteistä, kuten haittavaikutusrekisteristä tai Kelan lääkekorvaustilastoista. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi tutkittavan lääkkeen todellinen annostus ja käyttötarkoitus, oheislääkitys, elämänlaatu, aiemmat hoitokokeilut sekä tupakointi ja muu terveyskäyttäytyminen. Farenta aloitti tutkimusyhteistyön suomalaisapteekkien kanssa vuonna 2012. Nyt tutkimusapteekkien verkostossa on yli 160 apteekkia.

Tutkimusapteekki erottautuu

Jos ihan rehellisiä ollaan, tutkimusapteekkikonsepti ei aikoinaan aivan heti auennut Porin Karhu Apteekin henkilökunnalle.

Asiaan piti hieman perehtyä yhdessä, sillä toimintamalli oli täysin uusi. Kun hoksasimme, mitä tutkimuksiin osallistuminen voi apteekille antaa, lähdimme innolla mukaan heti ensimmäisten joukossa, kertoo proviisori Johanna Kangas.

Tutkimuskyselyt tehdään reseptintoimituksen yhteydessä. Apteekkiohjelma muistuttaa, että toimitettavan lääkkeen käyttäjien parissa on meneillään tutkimus. Jos asiakas on halukas osallistumaan, hän vastaa muutaman minuutin mittaiseen kyselyyn iPadilla. Kyselyn ohessa farmaseuttisella henkilöstöllä on usein mahdollisuus käydä asiakkaan kanssa syvempää keskustelua tämän lääkityksestä. Kangas on tyytyväinen siihen, että Karhu Apteekki on mukana edistämässä Suomessa tehtävää lääketutkimusta. Aktiivisuus tutkimusapteekkina vahvistaa apteekin asiantuntijuutta paitsi asiakkaiden, myös päivittäistavarakaupan ja päättäjien suuntaan. Kankaan mukaan tutkimusapteekkina toimiminen on myös hyvä esimerkki apteekin uudistuvasta roolista.

Meidän odotetaan tekevän yhä enemmän yhteistyötä muun terveydenhuollon kanssa. Tätä työtä on ilo tehdä, Kangas kertoo.

Luonteva osa arkea

Tähän mennessä Farentan tutkimusapteekkien verkostossa on tutkittu muun muassa lääkevalmisteita, joita käytetään diabeteksen, kohonneen kolesterolin ja eturauhassyövän hoidossa. Karhu Apteekki on kerännyt vastauksia aktiivisesti kaikissa tutkimuksissa, joissa on ollut mukana reilun kolmen vuoden aikana. Joskus käynnissä on ollut yhtäaikaisesti useampikin tutkimus.Henkilökunta on kokenut, että tutkimusten toteuttaminen on mielekäs lisä perustyöhön.

Tämä on matalan kynnyksen juttu, jolla voi laajentaa omaa osaamista ja kerätä tärkeää käyttäjätietoa. Samalla tulee vaihtelua päivittäiseen työhön, Kangas sanoo.

Kankaan nimeämä farmaseutti vastaa apteekin sisällä tutkimusten käynnistämisestä ja sujuvuudesta. Farentalta apteekki saa valmiin materiaalipaketin, jonka sisältöä se käyttää esimerkiksi Facebook-sivuillaan ajankohtaisista asioista tiedottaessaan. Hiljattain Karhu Apteekin henkilöstö ja Farenta järjestivät ideapäivän, jossa pohdittiin yhdessä tutkimustoiminnan kehittämistä. Sen tuloksena Porissa pilotoidaan uutta tiedotustapaa.

Pian saamme suoratoimitukseen tabletin, jossa pyörii mainos käynnissä olevasta tutkimuksesta. Näin tutkimus on helppo ottaa puheeksi ja ehkä asiakas itsekin kysyy asiasta spontaanisti, Kangas pohtii.

Hyvän asian puolesta

Seuraava tutkimusapteekkien verkostossa toteutettava tutkimus liittyy hormonaaliseen ehkäisyyn. Karhu Apteekki on lähdössä siihenkin mukaan. Voi olla, että osallistumisinnokkuutta selittää osittain karhulaisten kilpailuhenkisyys. Kankaan mukaan apteekkilaisia on helppo motivoida mukaan hyviin ideoihin.

Jos kuulemme, että tutkimuksesta puuttuu vielä 50 vastaajaa, tsemppaamme toisiamme entistä enemmän. Meidän porukka on sellaista, joka innostuu helposti uusista asioista. Tutkimustoiminnan win-win -asetelma lisää motivaatiota entisestään.

 

Lue lisää tutkimusapteekkitoiminnasta tästä.