Täsmäopinnoista vauhtia uralle

Posted on May 14, 2018

Lääkealan ammattilaisille räätälöity myynnin tutkinto valmentaa farmasisteista entistä monipuolisempia osaajia apteekkityöhön ja avaa ovia lääketeollisuuden myynti- ja markkinointitehtäviin.

Sanotaan, että työ tekijäänsä opettaa. Työssä opiskelu niin vasta tekeekin!

Jo usein vuosien ajan Farenta on kouluttanut farmaseutteja lääkealan myyntitehtäviin ammatissa oppimisen kautta. Perinteisesti lääkealan ammattilaisille räätälöity liiketalouden perustutkinnon myynnin osio LMAT on valmentanut apteekkifarmaseutteja lääke-edustajiksi.

- Valmistuneet ovat saaneet pitkiä toimeksiantoja lääkeyrityksissä ja hyvää nostetta uralleen, Oriolan Farenta -henkilöstöpalveluiden koulutuspäällikkö Marianne Lehtovaara kertoo.

Nykyään koulutus huomioi myös jatkuvasti muuttuvan apteekkikentän uudenlaiset osaamistarpeet. LMAT:n suorittanut farmaseutti hallitsee tuloksellisen asiakaspalveluprosessin ja ymmärtää lääketuotannon ja -jakelun taloudelliset lainalaisuudet sekä keskeiset säädökset.

- Markkinoinnin periaatteet, apteekin tulonmuodostus ja ratkaisuun perustuva myynti tulevat koulutuksessa tutuiksi. Tutkinto soveltuu siksi myös heille, jotka haluavat jatkaa ja edetä urallaan apteekissa, Lehtovaara sanoo.

Maksuton ammattitutkinto

LMAT-koulutuksen pohjana on liiketalouden perustutkinto asiakaspalvelun ja myynnin alalta. Opetusministeriö määrittää tutkinnon vaatimukset.

- Koulutuksen järjestävä oppilaitos ja me Oriolassa koulutukseen valittavien työnantajana sopeutamme sisällön tälle sektorille sopivaksi. Lehtovaara toteaa.

Tutkinnon voi suorittaa miltä tahansa paikkakunnalta käsin. Työssäoppimisjaksot suoritetaan Oriolan asiakasyrityksissä – joko lääkeyrityksissä tai apteekeissa. Osallistujalle koulutus on maksuton.

Lisäarvoa itselle ja asiakkaalle

Lehtovaaran mukaan LMAT:n suorittaneet erottuvat työmarkkinoilla edukseen.

- Tutkinnon suorittaminen antaa lisää työmahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Myyntitaitoisille farmaseuteille on kysyntää, sillä vahva tuotetietämys ja myynnin ammattiosaaminen ovat yhdistelmänä ajankohtaisempi kuin koskaan.

LMAT on osa Oriolan Farenta-henkilöstöpalveluiden laajaa koulutustarjontaa. Se on monella tapaa ainutlaatuinen kokonaisuus.

- Paitsi virallisen tutkintonimikkeen, LMAT tarjoaa farmaseutille konkreettisen ponnahduslaudan uusiin tehtäviin.

Apteekkifarmasistin työnkuva laajentui markkinointiin

Farmaseutti Mia Friman on työskennellyt Farentalla vuodesta 2013. Aluksi työ vei paikkakunnalta toiseen, sitten vakituisesti kahteen asiakasapteekkiin. Syksyllä 2015 Farentaverkossa julkaistu ilmoitus myynnin ammattitutkinnosta herätti vaihtelunhaluisen farmaseutin huomion.

- Tykkään monipuolisesta tekemisestä ja halusin oppia uutta. Kilpailu apteekeissa lisääntyy ja farmaseuteilta vaaditaan uudenlaista myyntiosaamista, Friman kertoo motiiveistaan hakea kurssille.

Lisää vastuuta farentalaisena

Koulutuksen aikana Friman sai rohkeutta etenkin asiakkaiden kohtaamiseen ja tarpeiden kartoittamiseen. Osa tutkinnosta suorettiin näyttötöinä, ja niiden kautta Frimanin toimenkuva apteekkifarmasistina laajeni merkittävästi.

Nykyään Friman suunnittelee mainoksia ja tekee esillepanoja. Työhön kuuluu myös hinnoittelua, tilausmäärien suunnittelua ja tarjoustuotteiden raportointia. Lisäksi hän toimii ohjaajana kahdelle myynnin ammattitutkintoa suorittavalle opiskelijalle.

- Koulutuksesta on ollut ehdottomasti hyötyä, sillä se on antanut työnkuvaan todella paljon uutta. Koen, että olen saanut paljon vastuuta työpaikoilla. Apteekin kehittäminen ja markkinointi kiinnostavat jatkossakin, Mia Friman sanoo.

Lisätietoa: koulutus@farenta.fi

Lääkealan ammattilaisille suunnattu myynnin ammattitutkinto (LMAT):

  • virallinen ammattitutkinto
  • tarkoitettu farmaseuteille ja kosmetologeille
  • valmentaa myynnin erikoisosaajia lääketeollisuuden ja apteekkien myyntitehtäviin
  • aiheita mm. talousajattelu työelämässä, juridiikka, myyntitaidot, viestintätaidot, kielitaito ja markkinointi
  • toteutetaan työn ohessa tapahtuvana monimuoto-opetuksena
  • kesto noin 1,5 vuotta
  • osallistujille maksuton

2018_05_myynnin_ammattitutkinto_kaisa_marianne.jpg#asset:341